Президент України, Володимир Зеленський, нагородив орденом “Золота Зірка” рідних загиблого Героя з Вінниччини, Олега Тарахкала, який відзначився відвагою в захисті України.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

27 жовтня, Звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” президент Зеленський урочисто присвоєно 21 полеглому Герою України, включаючи вінничанина Олега Тарахкала, який вступив в боротьбу за Україну ще у 2014 році. Родичі капітана Олега Тарахкала та солдата Біжана Шаропова отримали нагороду.


З перших днів повномасштабного вторгнення, він став на захист Києва, а потім героїчно обороняв Україну на передовій під Ізюмом. Однак трагічна загибель Олега Тарахкала на Харківщині сталася 13 квітня 2022 року, а про це взагалі стало відомо лише у листопаді 2022 року.

Військові виконали завдання в районі Шийківки на Харківщині, де підірвали міст, перекривши шлях противнику, і координували вогонь української артилерії, яка знищила колону ворога, припинивши його наступ.


У квітні 2022 року, неподалік від Борової, противник обстріляв їх мінометами та оточив. Незважаючи на пошкодження техніки, вони не відступили і вступили в сутичку. Втім, Олег Тарахкало та Біжан Шаропов зникли безвісти. У жовтні 2022 року, пошукова група Генерального штабу ЗСУ виявила братську могилу в Копанках на Харківщині, де були знайдені тіла героїчно полеглих Олега Тарахкала та Біжана Шаропова.

Президент наголосив, що імена та подвиги цих 21 героїв не будуть забуті, вони стали справжнім порятунком для України в її боротьбі за державну незалежність та територіальну цілісність.

Життєвий шлях Олега Тарахкала

Олег Тарахкало народився 4 червня 1976 року в селі Красносілка Гайсинського району. Він успішно закінчив три вищі навчальні заклади: Одеський інститут сухопутних військ, Київський університет економіки та права “КРОК”, та Університет фінансів та митної справи. Останні роки перед вступом до армії працював старшим інспектором Митної Служби України у місті Києві.

Олег Тарахкало мав військове звання кадрового офіцера управління тактичного рівня, а також був головним державним інспектором відділу запобігання та протидії контрабанді наркотиків і зброї, а також кінологічного забезпечення Київської митниці, де пропрацював 15 років.

У жовтні 2014 року, він вирішив присвятити своє життя захисту України. Жовтень 2014 року визначився бойовими діями, облогою та деблокацією 32-го блокпосту на “Бахмутці” (траса Лисичанськ-Луганськ), а пізніше – вступом до батальйону особливого призначення Національної Гвардії.

За виявлену особисту мужність та героїзм, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України в російсько-українській війні, його нагородили орденом “За мужність” III ступеня (25.03.2015).

З перших днів війни він захищав Київ від наступу ворога, а потім вступив до оборони України на передовій.

У загиблого Героя залишилися дружина та двоє синів.

Попередня публікаціяУ Вінниці заборонили публічне використання російськомовного культурного продукту
Наступна публікація«Дай мені любов»:  у Вінниці відбудеться концерт гурту СКАЙ