«З початку повномасштабного вторгнення квартири на Вінниччині зросли в ціні вдвічі» – на такі заголовки ми натрапляємо в мережі, коли шукаємо нову оселю. Журналісти Вінниця Press Point з’ясували, як змінилась вартість житла та скільки коштує місяць проживання у Вінниці станом на 2023 рік.

На вінницькому ринку нерухомості відбулися істотні зміни під впливом повномасштабного вторгнення. Ціни на житло значно піднялися як на первинному, так і на вторинному ринку.

Новобудови стали особливо дорогими, але у віддалених мікрорайонах ціни залишаються меншими. Середня ціна за квадратний метр житла тепер складає 900 доларів. Однокімнатні квартири сьогодні коштують від 17 до 75 тисяч доларів; двокімнатні — від 25 до 100 тисяч доларів; трикімнатні — від 28 до 145 тисяч доларів.

Сергій Мельничук, фахівець з нерухомості, пояснює, що ціни на квартири зросли приблизно на 20% з початку війни: «вартість житла напряму залежить від попиту, загальної ситуації в країні та на фронті, і, що не менш важливо, від психологічного настрою населення».

«Якщо ви хочете придбати власне житло, то середні ціни, враховуючи площу, виглядають так: 1-кімнатні квартири: від 900 до 1100 доларів за квадратний метр, 2-кімнатні квартири: від 900 до 980 доларів за квадратний метр і 3-кімнатні квартири: від 900 до 950 доларів за квадратний метр», – розповів рієлтор.

Ціна оренди квартири у Вінниці

Оренда подорожчала вдвічі протягом першого року війни. Наразі ціни знизилися трохи, але не повернулися до рівня довійськового періоду. Щодо мікрорайонів, найдорожчою нерухомістю залишається Поділля, а найбільш доступними районами є Стрижавка та Агрономічне. Інші мікрорайони, такі як ВПЗ, Гонти, Тяжилів, Олієжиркомбінат, Київська, Барське та Немирівське шосе, розташовані по різній цінові градації.

Ми дослідили сайт ОЛХ і пошукали мінімальну та максимальну вартість житла з однією, двома та трьома кімнатами у Вінниці. Ціна напряму залежить від розташування квартири, ремонту та площі. Найнижча вартість однокімнатної квартири, яку ми знайшли — 3 200 грн (загальна площа 19 м2), найдорожчу можна орендувати за 15 000 грн (загальна площа 46 м2).

Двокімнатні квартири, само собою, в ціні вищі. Так найнижче значення — 7 500 грн (загальна площа 61 м2), найвище – 21 990 грн (загальна площа 85 м2).

А от трикімнатні квартири, хоча площею не надто відрізняються, але вартують дорожче. Найдешевша знайдена квартира – 8 500 грн (загальна площа 58 м2), найдорожчу можна орендувати за 35 000 грн (загальна площа 89 м2).

Попри зростання цін, ринок нерухомості в Вінниці стає більш активним. Кількість угод зростає, люди купують квартири, будинки, земельні ділянки та комерційні приміщення.

Автор: Тетяна Білинець

 

Попередня публікаціяУ Вінниці зростає кількість хворих на гепатит А
Наступна публікація3 легкі способи для глибокого зволоження шкіри