На Вінниччині благодійники оновили експозиції музеїв Василя Стуса та Миколи Леонтовича. Відео

У двох музеях Вінниччини відбулось оновлення експозицій. Музей Василя Стуса в Рахнівці отримав інтерактивне обладнання та нові стенди, а експозиція музею Миколи Леонтовича в Марківці поповнилась старовинним піаніно та реплікою дивану, на якому загинув видатний композитор.

Оновлення музеїв стало можливе завдяки фінансовій підтримці від Благодійного фонду «МХП – Громаді».

Журналісти Vinnytsia Press Point побували на урочистому відкритті експозицій. 

Музей Василя Стуса знаходиться в приміщенні рахнівської школи й складається з кількох залів. В них експонують світлини, побутові речі, які належали родині Стуса. Серед них люлька, одяг, вирізки з газет та побутове приладдя. А наймоторошніше, що є, – відтворення гратів камери, де утримували українського поета, та світлини території тюрми. 

Екскурсію експозицією журналістам влаштував директор музею Дмитро Михайлович Омелянчук. 

«Усього в нас 840 експонатів. І ми постійно поновлюємо експозицію. У планах розвитку музею – облаштування ще однієї кімнати та книга спогадів про молоді роки поета», – каже директор.

Для збереження експонатів грантовим коштом облаштували стенди, а фільм, в якому розповідають про шлях митця, тепер демонструють на спеціально облаштованому екрані за допомогою ноутбуку.

Подібна грантова підтримка для музеїв та культурних ініціатив коштом БФ «МХП-Громаді» відбувається на постійній основі. 

«Наш благодійний фонд підтримував культуру та культурні проекти протягом всього існування фонду, це 8 років. Але під час війни ми свідомо вирішили посилити підтримку культурних проектів.

Тому що десятки локальних музеїв зберігають унікальні артефакти, що розкривають, як ріс і формувався В’ячеслав Чорновіл, де є невидані сторінки зі щоденника Василя Симоненка чи досі зберігаються обставини вбивства чекістом всесвітньо відомого автора “Щедрика” – Миколи Леонтовича.

Сьогодні ми не маємо права втратити цю важливу частину історичного пазла нашої самоідентифікації, яку тільки почали пізнавати. Тому ми в Фонді всіляко намагаємося допомогти й підтримати ці музеї», – каже директорка БФ «МХП – Громаді» Тетяна Волочай.

В Музеї Леонтовича в селі Марківка, де жив та працював митець, на відкритті оновленої експозиції виступив місцевий колектив самодіяльності, який виконав твори всесвітньо відомого композитора. Експозиція музею відтворює побут родини Леонтовича. У великому світлому приміщенні виставлені чисельні речі родини та світлини. 

Музей завдяки благодійникам отримав цікаві доповнення до своєї колекції. Однією з них є репліка дивана у стилі бідермаєр другої половини ХІХ століття, який колись належав родині Леонтовичів. 

До колекції музею також приєдналося старовинне піаніно, вироблене у 1909 році в Дрездені, Німеччина. Це піаніно було подароване музею черкащанином Юрієм Ткаченком, який вирішив подарувати його після екскурсії до музею. Інструмент був налаштований і все ще радує своїм чудовим звучанням.

«Зателефонували до мене пані Марина з пані Тетяною і спитали, чи можна приїхати на екскурсію. Під час екскурсії, прослухавши екскурсію. Після того почали розмовляти, я розповідала за диван, який у нас був на тимчасовому збереженні. Але на жаль, на той час у нас його не було. І ви бачите результат цієї розмови, ми сьогодні представляємо такий чудовий експонат», – поділилась завідувачка відокремленого підрозділу Музей Миколи Леонтовича, Вінницького обласного краєзнавчого музею, Ольга Прокопенко.

Журналістам та присутнім продемонстрували унікальні експонати, також відбулось відкриття виготовленої на замовлення репліки диванчика. Пам’ять українського композитора вшанували покладанням квітів до його меморіалу. 

На останок нашого культурного туру ми побували на заході національного туру «Кіно заради Перемоги!» в Теплику, де переглянули стрічку «Щедрик» про життя видатного композитора. Цей проект триває на Вінниччині та по всій Україні також завдячуючи зусиллям БФ «МХП- Громаді». 

Попередня публікаціяМодельний колектив «Оксамит» у Вінниці запрошує дівчат зануритися  в мистецтво та моду
Наступна публікація«Я і Війна»: у Вінниці відкриють виставку, що відображає усі реалії війни