На Вінниччині застосовують IT-технології для проведення терапії фантомного болю у військових, які втратили кінцівки. Ця інформація була оприлюднена Департаментом охорони здоров’я та реабілітації ОВА.

Завдяки цій терапії, пацієнти можуть на кілька хвилин відчути свої втрачені кінцівки та навіть побачити їх. Розроблену технологію представлено у центрі розвитку та використання IT-технологій для терапії та реабілітації BioIT.

Завдяки комп’ютерним технологіям вдається зменшити фантомний біль, тренувати атрофовані м’язи та покращувати психоемоційний стан пацієнтів.

“За допомогою гри можна контролювати силу скорочення м’язів, яка реєструється ігровим електроміографом. Зараз ми проводимо демосеанси для військових, спостерігаємо, як вони реагують на такий розвиток подій. Це обладнання також може бути корисним для пацієнтів, які пережили травми опорно-рухового апарату, інсульт, травми хребта та ДЦП”, – пояснив інженер-розробник Андрій Поліщук.

Демосеанси були проведені у Вінницькому обласному реабілітаційному центрі ветеранів війни та радіаційного захисту населення. Першим серед пацієнтів, який випробував нові технології, був Дмитро, який втратив свою кінцівку під час війни. Сьогодні завдяки цьому обладнанню він зміг відчути та побачити свою кінцівку.

“Ми бачили, як працює програмно-апаратний комплекс під час демосеансу та спостерігали реакцію пацієнта на цю технологію. Якщо вона допомагає нашим хлопцям, ми повинні використовувати її. Для отримання більш докладних результатів нам важливо провести ще декілька демосеансів”, – підкреслила директорка Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна.

Попередня публікаціяДе сьогодні ремонтують мережі у Вінниці
Наступна публікаціяЗбільшать територію під забудову. 31 жовтня відбудеться обговорення генплану Стадниці