В цьому році в лікарнях Вінниччини госпіталізували 11 осіб з підозрою на отруєння грибами. З цієї кількості підтверджено лише один випадок, коли 4-річний хлопчик вжив консервовані гриби невідомого походження.
Про це інформує ДУ “Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.
У 2022 році в Вінницькій області загалом зареєстровано 16 випадків отруєння дикорослими грибами, в результаті яких постраждали 20 осіб, серед них 3 дітей. Летальних випадків не відмічено.
Центр громадського здоров’я України нагадує про правила споживання грибів, а також про профілактику та надання належної першої допомоги при отруєнні.
Як не отруїтися грибами:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.