Команда “Подільського шляху святого Якова” (Camino Podolico) разом з фахівцями з проведення культурних досліджень відправилася на експедицію для вивчення нематеріальної культурної спадщини в рамках культурного маршруту.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Ця ініціатива є частиною проєкту “Шлях має тривати”, що отримав грантове фінансування Днів Європейської спадщини, підтриманого Радою Європи та Європейською Комісією.

Експедиція включала в себе відвідування десяти громад у Вінницькій та Хмельницькій областях, де проводилися дослідження гастрономічної спадщини. У кожній громаді команда провела зустрічі з місцевими координаторами та здійснила фото- та відеозйомку для подальшої промоції. Особливу увагу приділили рецептам традиційних подільських страв.

Учасники експедиції також навчали майстер-класи з приготування страв під керівництвом носіїв автентичної локальної кухні. Наразі команда працює над розробкою гастрономічного каталогу Camino Podolico, який включатиме не менше 25 традиційних рецептів українською та англійською мовами.

Партнери з “Центру стратегічного розвитку територій” провели 10 практичних воркшопів для започаткування Днів європейської спадщини у громадах. Учасники розробляли ідеї майстер-класів, екскурсій та презентацій, які допоможуть презентувати живу спадщину своїх сіл та містечок.

Незважаючи на сучасні виклики, пов’язані з агресією, і офіційне відкриття Подільського шляху Святого Якова було відкладено, проте велика кількість мандрівників продовжують висловлювати зацікавленість у його відновленні. Також у громадах виявили велике бажання розвивати маршрут та зберігати свою культурну спадщину.

Попередня публікаціяДозвілля у Вінниці: де можна з цікавістю провести вихідні
Наступна публікаціяНа Вінниччині працює єдиний в Україні музей витинанки