Останніми роками українці все більше цікавляться різноманітними дієтами, шукаючи оптимальну стратегію харчування. Для тих, хто стикається з хронічними захворюваннями, такими як діабет та серцево-судинні хвороби, особливо важливо знайти універсальний, корисний та водночас доступний за розумною ціною спосіб харчування. Відповіддю на ці потреби може стати скандинавська дієта.
Про це повідомляє сімейний лікар Михайло Цюрак у Інстаграмі.
Скандинавська дієта — це харчування, що базується на традиціях країн Північної Європи. Вона відзначається високим вмістом натуральних продуктів, таких як риба, ягоди, овочі та цільні злаки. Основна ідея дієти полягає в сприянні здоров’ю серця, підтримці оптимального рівня цукру в крові та покращенні загального стану організму.
Головна перевага скандинавської дієти — доступність та відносна недорогість продуктів, що входять до її складу. Це дозволяє широкому колу людей забезпечити себе здоров’ям через раціональне харчування.
Скандинавська, або нордична дієта включає такі продукти:
- злакові: жито, ячмінь, овес (житній хліб та каші)
- горох та квасоля
- лісові ягоди
- волоські горіхи
- свіжі яблука, цибуля, часник, петрушка, кріп, капуста, огірки, помідори
- м’ясо птиці (варене, запечене, тушковане)
- яйця в помірній кількості
- ферментовані молочні продукти (кефір, ряжанка, йогурт або звичайне квашене молоко)
- ферментовані овочі: квашена капуста
- страви з риби (лосось, скумбрія, оселедець). Йдеться про запечену або тушковану рибу та рибні супи
- ріпакова та лляна олія