Величезний ресурс кожної держави – її громадяни. Тому актуальною метою на різних рівнях зараз є створення ефективної та доступної реабілітаційної системи. Професіонали вдосконалюють свої навички, впроваджують нові методики. Уряд вносить зміни у законодавство, а медичні заклади розгортають відділення реабілітації та залучають кваліфікованих спеціалістів.

Область працює над створенням доступної реабілітаційної системи, і першим кроком у цьому напрямку став проєкт “Формування єдиної системи реабілітаційної допомоги”, представлений Вінницькою обласною державною адміністрацією під час засідання Ради безбар’єрності.

Цей проєкт відповідає на складні виклики, які стоять перед областями та всією країною.

Серед основних проблем, на які звернули увагу автори проєкту:
  • Нескоординована співпраця між різними надавачами реабілітаційної допомоги в галузі охорони здоров’я, соціальної політики, освіти та ін.
  • Не вистачає фахівців у сфері реабілітації: лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, психологів, спеціалістів з протезування та реабілітаційних медичних сестер.
  • Брак суб’єктів та фахівців соціальної роботи для паліативної, хоспісної допомоги та підтриманого проживання.
  • Не вистачає кількості підготовлених фахівців та провідних осіб з реабілітації.
  • Дефіцит транспорту та безбар’єрних маршрутів для віддалених громад.
  • Нерозвинута мережа реабілітаційних відділень.

Щоб розв’язувати ці проблеми, область планує створити єдину систему надання реабілітаційної допомоги особам зі стійкими обмеженнями життєдіяльності та інвалідністю. Для цього планується створити альянс місцевих органів влади, медичних та соціальних установ, громадських організацій, бізнесу тощо.

Цей проєкт має на меті забезпечити якісну реабілітаційну допомогу та соціальну інтеграцію осіб з обмеженнями життєдіяльності, зокрема ветеранів і членів їх сімей. Це довготривала місія, але результати впровадження цього проєкту відіграють важливу роль у поліпшенні якості життя усіх громадян.

Попередня публікаціяНа Вінниччині відбувається кампанія вакцинації дітей проти кору, краснухи та паротиту
Наступна публікаціяНа Вінниччині біля Ямполя встановили пам’ятник сарматському царю Інесмею