Сьогодні годинники № 1, 2 і 4 повернулися назад на Вежі Артинова

Вежі Артинова
Вежі Артинова

Минулого місяця з вінницької Вежі Артинова демонтували годинникові механізми та стрілки трьох годинників, аби відремонтувати і оновити їх. Роботи виконували спеціалісти вінницького підприємства ТОВ «Аналітика».

Про це повідомляє Музей Вінниці.

Перш за все вони  відремонтували редуктори годинних і хвилинних стрілок, самі стрілки очистили, пофарбували і збалансували. Обертання стрілок годинникового механізму здійснюється презиційним (таким, що вирізняється найвищою точністю) двигуном постійного струму, виготовленим у Швейцарії. Загальна вага всього механізму обертання стрілок становить 24 кг. Годинна стрілка важить 2,3 кг та має довжину 1 м, а хвилинна – 1,8 кг та 1,3 м.

Далі механічні частини годинника зібрали і протягом трьох діб перевіряли їхню працездатність.

Також фахівці з ТОВ «Аналітика» створили нові електронні блоки управління годинниковими механізмами, побудовані на основі мікропроцесорної системи. Тепер вони можуть зберігати працездатність при температурах від -20 до +50 градусів за Цельсієм та працювати автономно (до 48 годин) в разі відключення електропостачання. За потреби годинниками можна керувати дистанційно та оперативно отримувати інформацію про їхній стан. Завдяки щомісячній системі звітування про кількість та причини помилок/збоїв у роботі кожного з годинників, можна буде більш ефективно запобігати цим збоям у майбутньому.

Після поєднання механічних компонентів з блоками електронного управління всі три годинники додатково перевіряли протягом п’яти діб.   

Тепер усі чотири годинники на головному часомірі міста відремонтовані та оновлені. Вони мають власні назви: «Буг-Північ», «Буг-Південь», «Буг-Схід» та «Буг-Захід».

Також сьогодні науковці та співробітники Музею Вінниці за допомогою автокрану підіймалися на рівень верхніх поверхів Вежі. Це було необхідно для обстеження стану зовнішніх стін пам’ятки, особливо у місцях, які постраждали від обстрілів у березні 1944 року під час Другої світової війни.

Попередня публікаціяТульчинському захиснику вручено нагороду «Хрест хоробрих»
Наступна публікаціяВінницький оркестр підтримав військових – передав новий автомобіль підрозділу