Збудувати власний будинок мрія багатьох українців. Адже саме в ньому все буде так, як собі мрієш. Починається ця мрія з придбання земельної ділянки під забудову. Звісно можна спробувати знайти ділянку і отримати її як вінничанин, але то мало імовірно.

Скільки ж коштують ділянки під забудову у Вінниці та де, а також на що слід звернути увагу при купівлі, дізнавались журналісти Vinnytsia Press Point.

Великі ділянки у хороших районах у Вінниці коштують від близько 8 – 10 тисяч доларів за сотку. Наприклад, ділянка у 22 сотки на вулиці П. Дорошенка в районі Старого міста, за неї правлять 180 тисяч доларів. Або десять соток в центрі за 120 тисяч доларів. На обох ділянках є старенькі будинки.

Трохи дешевше обійдуться ділянки з маленькою площею в 3-5 соток в межах міста. Так ділянка у чотири сотки на вулиці Бучми в мікрорайоні Тяжилів обійдеться в 10 тисяч доларів. Тобто 2, 5 тисяч доларів за сотку землі.

А ділянка в шість соток на околиці міста, вулиця Захисників, обійдеться у 9 тисяч доларів. Це 1,5 тисячі доларів за сотку.

Найдешевші ділянки можна придбати в нещодавно приєднаних до Вінниці селах та селах, які знаходяться у Вінницькому районі. Тут ціна варіюється в залежності від транспортного сполучення, стану дороги та наявності поблизу комунікацій та інфраструктури від 100 до 1 доларів за сотку.

Хоча, якщо купувати безпосередньо в селі, то обійдеться дешевше, адже левова частка ціни не дорогої ділянки це комісія агентства.

На що слід звернути увагу при купівлі земельної ділянки під забудову

  • Перше і найголовніше цільове призначення ділянки. Адже якщо вона під садівництво чи сільськогосподарського призначення, то потрібно буде змінювати цільове призначення, а це не зовсім просто.
  • Друге наявність кадастрового номера.

«Якщо немає кадастрового номера, то законно оформити договір купівлі-продажу буде неможливо. Такий номер означає, що інформацію про земельну ділянку і про право на неї внесено до системи кадастру. Тобто держава визнає особу власником земельної ділянки і зобов’язана захищати її право власності. Наявність кадастрового номера дає власнику гарантію того, що межі земельної ділянки вже ніхто не змінить і її не можна буде втратити шляхом підробки документів шахраями», – пояснюють в управлінні Держгеокадастру. 

Дуже важливими обставинами для вашого майбутнього будівництва житла та проживання є і комунікації. Перед купівлею варто, не зі слів продавця, дізнатись на якій відстані від ділянки вони знаходяться. Комунікації такі як світло вам знадобляться вже на етапі будівництва.

Попередня публікаціяУ Вінниці проведуть екскурсію для дружин та дітей захисників
Наступна публікаціяТепло і ясно: погода у Вінниці на сьогодні, 3 серпня