Голова ГО “Ми-Вінничани”: «Сільські старости нічого не вирішують, а мають стати фахівцями»

В суспільстві у Верховній раді на різноманітних круглих столах присвячених децентралізації триває обговорення посади старости. Але є старости і по суті вони нічого не вирішують, чому так відбувається, як змінити ситуацію, розповів голова ГО «Ми – Вінничани», доктор економічних наук Валерій Коровій.

Як розповідає Валерій Коровій, на Вінниччині є громади де що не село то староста – 30 старост в громаді. А є громади де три чи чотири старости, але люди не задоволені ні в одній з громад.

«Незадоволені, тому що в цілому, а яке коло їхніх повноважень. А коло повноважень їхніх ніхто не визначав. І чинне законодавство не визначає коло повноважень. І більш того, це на відкуп селищному голові, що він дає і яка його роль. І умовно говорячи, тому що вони, як правило, є членами виконавчого комітету, порушувати ці питання на рівні виконкому», – пояснює експерт.

Але разом з тим окреслює іншу проблему, адже є цілий ряд населених пунктів де реалізовувались великі інвестиційні проекти. З цих проектів податки мали б піти в селищну раду, але через приєднання до більшої громади вони пішли в громаду і звідти вже не повертаються.

«Це ж абсурд. Люди за рахунок цього раніше освітлення робили, якісь там послуги робили. А тепер вони кажуть, слухайте навіщо нам така децентралізація, ми все розробили, щоб цю громаду стимулювати. Тобто, відсутні навіть інструменти взаємодії між громадою і тими населеними пунктами, як знаходяться в середині громади. Якщо ти зібрав з цієї території податок, то повинен повернути у вигляді якоїсь інвестиції чи на благоустрій», – каже Валерій Коровій.

Голова ГО «Ми – Вінничани», доктор економічних наук Валерій Коровій
Голова ГО «Ми – Вінничани», доктор економічних наук Валерій Коровій
Валерій Коровій розповів, як змінити ситуацію зі старостами та покращити взаємодію громад та населених пунктів, які до них входять.

«Я переконаний, що в кожній сільській раді, яка відійшла до громади, повинен цей староста працювати в режимі адміністратора. Там повинен бути філіал центру надання адміністративних послуг.

Староста повинен бути навчений і працювати в режимі фронт-офісу. Людина повинна до нього прийти здати документи, він має прийняти на опрацювання, передати на центральний офіс. В такий спосіб він починає впливати на прийняття адміністративного рішення, людина набуває зовсім іншого статусу.

Але цих людей треба готувати, треба, щоб вони мали доступи. Це повинні бути досвідчені люди, а не просто кум, сват, брат. Це повинні бути фахівці. І от тоді буде встановлена певна гармонія», – пояснює доктор економічних наук Валерій Коровій.

Попередня публікаціяУ Вінниці відбудеться Кубок України з самбо
Наступна публікаціяЯк вінничанам назвати малюка у серпні, щоб у нього була щаслива доля