В органах місцевого самоуправління відсутнє стратегічне бачення щодо формування і  використання бюджетів, – голова ГО «Ми – Вінничани»

Голова ГО «Ми – Вінничани» Валерій Коровій прокоментував результати опитування згідно з яким 57% респондентів вважають, що після того, як у Вінницькій області проведено адміністративно-територіальну реформу, а значна частка повноважень та бюджетів передані на базовий рівень громад, корупції та зловживань на місцях стало більше. Ще 39% мешканців області вважають, що нічого не змінилось і лише 4% респондентів зазначили, що корупції і зловживань стало менше.

Про це повідомляє видання “Політична Арена Вінниччини”.

«Для мене нічого дивного в цьому немає. Як би там не говорити про репрезентативність такого опитування, але воно відображає настрої населення. І такі результати шокують», – сказав Валерій Коровій.

За його словами відсутність чітких правил призводить до хаотичності та інколи й свавілля на місцях, що бачать й люди. 

«Війна показала те, що в органах місцевого самоуправління відсутнє стратегічне бачення щодо формування і  використання бюджетів. Ми це бачимо по окремих територіях. Приїздиш до міста чи села, і можеш бачити непокошені узбіччя, відсутній благоустрій, не вирішені елементарні питання. Коли я бачу кошти, що є на рахунках, то повірите мені, то за них можна у кожному дитячому садочку зробити укриття, і взагалі не піднімати це питання. Але коли починаєш спілкуватися з керівниками громад, то ловиш себе на думці, що людина сидить на мішку грошей, і таке враження, що це він визначає з залежності від настрою, куди ці кошти спрямовувати», – зазначив голова ГО «Ми – Вінничани».

На підтвердження цього він навів низку цифр: сьогодні в органах місцевого самоврядування Вінниччини додатковий фінансовий ресурс становить 2 мільярда 340 мільйонів гривень. На ці кошти можна фінансувати і правоохоронні програми, безпекові питання, допомагати громадам, підтримувати освіту, соціальну галузь, вирішити велику частину соціальних проблем. Але фактична ситуація є такою, що у когось немає коштів на найнеобхідніше, а хтось ці фінансові ресурси кладе на депозити в банк чи купує військові облігації під 16-17% річних. 

«Це не є функцією місцевого бюджету. Він має розвивати місцеву територію. Починаєш з людьми говорити, він каже: я не можу використати ці гроші на допомогу військовим. Але ж можна створити відповідну програму, профінансувати її, визначити виконавців тощо. Придбати необхідне і передати у військову частину», – вказав на проблеми Валерій Коровій.

«Я думаю, що це не робиться через зруйновану систему місцевого управління. На рівні області мав бути створений облвиконком, а обласна адміністрація повинна була б набути нових функцій, префектури, про яку ми говорили вище. Але цього не відбулося і й викликало диспропорцію у системі регіонального управління», – резюмував він.

До теми: Валерій Коровій про реформу децентралізації влади: «Вийшла «абракадабра» 

Попередня публікаціяМодернізований інклюзивний електропоїзд курсуватиме з Одеси до Вінниці
Наступна публікаціяКоманди з футзалу запрошують на кубок Вінниці «Літо-Осінь» 2023