Вінницькими фахівцями екоінспекції 11 липня було проведено збір проб поверхневих вод у річці Південний Буг у трьох різних точках: біля водозабору КП “Калинівкаводоканал”, перед містом Вінниця біля автомобільного мосту та в районі пляжу Гонти. Далі проби були піддані комплексному аналізу, зокрема, визначалися показники забруднюючих речовин, які підлягають нормуванню для задоволення потреб населення.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Вінницькій області.

Згідно отриманих висновків, у всіх пробах виявлено перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) по БСК (біологічне споживання кисню) у діапазоні від 1,23 до 1,33 рази. Також у двох пробах спостерігається перевищення ГДК по ХСК (хімічне споживання кисню) у 1,06 рази. В інших показниках забруднення води спостерігається відповідність допустимим значенням.

Зазначається, що завищені значення БСК та ХСК вказують на збільшення кількості органічних та неорганічних речовин у воді, внаслідок чого зростає потреба у кисні для їх подальшого окислення.

Екологічна інспекція додає, що цей природний процес називається “цвітінням” води або евтрофікацією. Ціанобактерії, синьо-зелені водорості, активно розмножуються при підвищених температурах, що характерне для літнього періоду.

Контроль рівня розчинного кисню в пробах показав, що він залишався в межах допустимого значення, знаходячись в діапазоні від 8,3 мгО/дм³ до 9,3 мгО/дм³ при нормі не менше 4 мгО/дм³.

Отже, ситуація з кольором води річки Південний Буг пов’язана з природним явищем, і цвітіння води відбувається через масове розмноження ціанобактерій, що зумовлено спекотним літнім періодом.

Попередня публікаціяСергій Богачук з Вінниці захистив чемпіонський пояс у вражаючому нокауті
Наступна публікаціяЕкспозиція вінницьких художників: “На прекраснім Поділлі” у музеї М. М. Коцюбинського