Під час війни зростає ймовірність спалаху численних інфекційних захворювань, особливо кору — однією з найбільш заразних хвороб у світі.

Короткий огляд про небезпеку кору:

Кір передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто заражені крапельки слизу потрапляють в повітря під час кашлю, чхання або розмови хворого.

Шокуючий факт: 9 з 10 невакцинованих людей, що знаходяться у контакті з хворим, можуть інфікуватися. Вірус кору може перебувати в повітрі або на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина покинула приміщення.

Перебіг хвороби:

Інкубаційний період хвороби (час від потрапляння вірусу до появи перших симптомів) становить в середньому 10-12 днів.

Потім розвивається захворювання з високою температурою, головним болем, слабкістю, сухим кашлем, збільшенням лімфатичних вузлів, запаленням слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), частим проносом та блюванням.

На четвертий-п’ятий день хвороби з’являється характерний червоний висип – спочатку на шкірі голови й обличчя, а потім по всьому тілу. Хвороба з симптомами триває до чотирьох тижнів і навіть довше.

Можливі ускладнення:

Кір може мати тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації, незалежно від віку хворого. Хвора людина може бути заразною тривалий час.

Хвороба може спричинити пневмонію, вушну інфекцію (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також може призвести до інвалідності та смерті.

Після перенесеного кору може виникнути рідкісне ускладнення – підгострий склерозуючий паненцефаліт, яке розвивається через 5-10 років після захворювання і завжди закінчується смертю.

Захист від кору:

На сьогодні не існує ефективних і доступних ліків, які б діяли на вірус кору. Єдиним надійним захистом від цієї небезпечної хвороби є вакцинація. Варто звернути увагу, що дотримання загальної здорової способу життя або “природний імунітет” НЕ забезпечує захист від кору!

кір
кір

Питання “Чи краще перехворіти на кір, щоб мати природний імунітет?” вимагає обережного розгляду.

Хоча перенесення кору може справді сформувати природний імунітет, хвороба може мати дуже тяжкий перебіг і потребувати госпіталізації. Вона може викликати серйозні ускладнення, призводити до інвалідності чи смерті, а також ослаблювати імунну систему на довгий період – “імунна амнезія”.

Вакцинація залишається найбезпечнішим і надійним шляхом захисту від кору та його ускладнень.
Попередня публікаціяНа Вінниччині тривають жнива, вже намолотили близько 300 тисяч тонн ранніх зернових
Наступна публікаціяЩо подивитись у Вінниці туристу за один день