З давніх-давен у ніч перед Купалом молоді дівчата плели вінки з трав і кидали їх у воду. Наші пращури вірили, що при плетінні вінка, вони формують свою щасливу долю, тому цьому процесу надавали великого значення. Але головним був також час виготовлення цього святкового атрибута: купальський вінок плели вдосвіта, допоки не зійшла вранішня роса.

Слід зазначити, що ці особливі вінки були сплетені за певним звичаєм, відомим всім дівчатам. Купальські вінки створювали з різноманітних рослин: дзвіночка, звіробою, деревію, глоду, базиліку, івана-да-мар’ї, ружі, дубових та березових гілок. Саме ці рослини надавали святковому вінку особливу магічну силу. Щодо унікальних властивостей вінка, то вважали, що він має велику силу. У ніч перед Іваном Купалом дівчата кидали вінки у воду і ворожили на свого коханого – цей обряд у деяких селах називався “мовчазною водою”.

Деякі дівчата також опускали у воду вінки із запаленими свічками. Вінок, який пропливав найдовше, вважали провісником найщасливішого шлюбу, і його власниця обов’язково незабаром виходила заміж. Свічка, яка горіла найдовше, віщувала довге і щасливе життя. А якщо вінок тонув одразу або прибивався до берега, то це означало, що коханий більше не любить, і вийти за нього заміж уже не вдасться.

Окрім ворожіння, купальські вінки використовувалися для захисту дому, худоби та городу: їх вішали над дверима будинків та хлівів, щоб відганяти зло; вішали на грядки з горохом та бобами, “щоб блискавка не завдала шкоди”; одягали на роги корів, “щоб захистити їх від відьом”.

Які рослини можна вплести у вінок на Івана Купала

Наші пращури вірили, що в Купальську ніч квіти та рослини мають особливі цілющі властивості. Дівчата плетуть вінки, вплітаючи в них різні трави, з надією на міцне здоров’я, удачу у шлюбі чи добрий урожай. Вінки найчастіше прикрашають такими квітами:

  • Безсмертник, символізує здоров’я та довголіття;
  • Чорнобривці, символ вірності та краси;
  • Деревій, символ свободи і непокори;
  • Барвінок, символ життя та вічного кохання;
  • Калина, символ дівочої краси;
  • Любисток, символ відданості та кохання;
  • к правильно Ромашка, символ Сонця, чистоти та вірності;
  • Мальва, символ віри, надії та любові;
  • Волошка, символ краси та ніжності;
  • Хміль, символ гострого та гнучкого розуму;
  • Мак, символ родючості;
  • Незабудка, символ вірності та сталості.


Якщо дівчина хоче просити у Вищих сил здоров’я та добробуту, вінок можна доповнити цілющими травами. А якщо важливий хороший урожай, традиційний вінок можна прикрасити пшеницею, ячменем чи житом.

Сучасні традиції дозволяють варіювати склад вінка на Івана Купала відповідно до особистих уподобань та естетичного смаку. Однак слід уникати використання вовчих ягід, папороті та дурману, щоб не накликати в життя нечисту силу.

Як сплести вінок на Івана Купала: поради та правила

Якщо ви хочете сплести вінок на Івана Купала, ось два важливі правила, які варто запам’ятати:

  • Збирайте або купуйте квіти у гарному настрої та, бажано, на самоті.
  • Під час плетіння вінка думайте лише про приємні події, не передаючи йому свої страхи та біди.

Традиційний спосіб плетіння Купальського вінка досить простий: потрібно взяти тонке міцне стебло, покласти на нього квітку і щільно закріпити її, обмотуючи стеблом. Додати ще одну квітку зверху і повторювати ці дії кілька разів, поки не вийде вінок потрібної довжини. Щоб завершити плетіння вінка, потрібно з’єднати його кінці, утворюючи кільце, і продовжувати плести деякий час, щоб вінок не розпався.

Ще один варіант плетіння купальського вінка – у техніці коси. Для цього потрібно взяти три красиві стебла, і сплітати їх, як косу, після кожних двох переплетень потрібно додавати нові квіти. В кінці можна закріпити вінок ниткою або міцнішим стеблом.

Попередня публікаціяГороскоп за знаками Зодіаку на сьогодні, 6 липня
Наступна публікаціяКартопля з грибами і овочами у горщиках