Впродовж першого півріччя 2023 року на адресу мовного омбудсмена надійшло удвічі більше звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ніж за 6 місяців минулого. Так цьогоріч налічувалося 2020 звернень, тоді як у 2022 році їх було всього 962 звернення.

Про це повідомляє пресслужба мовного омбудсмена.

Зокрема, 594 звернення (36% від загальної кількості усіх звернень) стосуються відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів. Ще 337 (17%) звернень — порушення під час обслуговування, а 135 (7%) — у сфері надання інформації про товари і послуги. Є також скарги на мову зовнішньої реклами, сферах освіти та медичних послуг, органах влади.

Найбільше повідомлень про порушення законодавства про державну мову зафіксовано у Києві (729 звернень), Харківській (303), Одеській (269), Дніпропетровській (157), Київській областях. Найменше в Івано-Франківській області — два звернення.

За перше півріччя цього року з Вінницької області зафіксовано 18 звернень про порушення мовного закону.

Попередня публікація«Вінниця у коміксах. Місто ідей очима дітей»: у Вінниці погасили тематичну марку та нагородили юних художників
Наступна публікаціяУ Вінниці проведуть благодійний Купальський пікнік