Ситуація в українській енергетиці стабілізувалася, проте вінничан закликають зменшити споживання електроенергії у години пік.

Про це повідомили у міськраді.

«Закликаємо й надалі ощадливо використовувати електроенергію в години пік: з 08.00 до 11.00 та з 17.00 до 22.00»,— йдеться у повідомленні.

Окрім економії вінничанам рекомендують переходити на диференційовані за періодами часу тарифи, а саме в нічні години з 23.00 годин до 07.00. Це дозволить забезпечить зниження обсягів споживання електричної енергії у пікові періоди доби.

Правила економії електроенергії

—Модернізація освітлення

Варто замінити старі лампи розжарювання на LED-лампочки. Вони є енергоощадними, а також мають довший термін експлуатації.

—Енергоощадлива техніка

Клас «А+++» є найбільш енергоощадним. Користуючись технікою класу «А» або «А+» можна значно зменшити споживання електроенергії навіть у порівнянні з приладами класу «В».

—Режим «сон»

У цьому режимі електроприлади продовжують споживати електроенергію. Слід завжди вимикати техніку, від’єднуючи від електроживлення.

—Правильна зарядка

Заряджати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), стільки, скільки потрібно для повної зарядки акумулятора. Це не тільки заощадить енергію, але й подовжить термін роботи акумулятора.

—Обслуговування електроприладів

Потрібно регулярно обслуговувати електротехніку (бойлери, пральні машини, пилососи тощо). До прикладу, для ефективної роботи пилососа має велике значення своєчасна заміна або очищення пилозбірника, при роботі з наповненим контейнером витрати енергії значно збільшуються. Також регулярне очищення чайника від накипу підвищує теплопровідність та зменшує його електровитрати.

Нічний тариф залишається

Міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що нічний тариф залишається. Він діє в період з 23:00 до 07:00 та оплачується за ставкою вдвічі нижчою. Тобто:

—з 23.00 до 07:00 — 1,32 грн/кВт-год

—з 07.00 до 23:00 — 2,64 грн/кВт-год

Нічний тариф доступний для тих, у кого встановлено двозонний лічильник. Його можна купити самостійно або у свого оператора мереж. У середньому вартість такого лічильника у діапазоні 1500–3000 гривень.При установці двозонного лічильника обов’язково укладається двотарифний договір із постачальником електроенергії.

Для цього потрібно:

—подати заяву до обленерго або його структурного підрозділу на встановлення двозонного лічильника (при собі мати паспорт, ІПН та договір з постачальником);

—отримати новий договір та рахунок;

—сплатити встановлення лічильника;

—віднести лічильник для параметризації (програмування);

—протягом 14 днів представник постачальника замінить лічильник.

Як зручно перенести споживання електроенергії на ніч без втрати комфорту?Існує спосіб перенести роботу побутових пристроїв на нічний час, таких як обігрівач, бойлер, пральна та посудомийна машини, хлібопічка, мультиварка та інші.

Зазвичай, сучасна техніка має функцію відкладеного запуску, яка дозволяє налаштувати автоматичний старт після 23:00. Також існують «розумні розетки», які забезпечують автоматичне включення та вимикання приладів в заданий час. Достатньо просто підключити пристрій до такої розетки і налаштувати години роботи. Такими способами ви зможете зручно перенести споживання електроенергії на нічний час, не обмежуючи себе в комфорті.

Попередня публікаціяНа Вінниччині вшанували пам´ять загиблих бійців
Наступна публікаціяЯсно й по-літньому тепло: погода у Вінниці на сьогодні, 3 липня