Терапевт вінницької клініки «Світ здоров’я» Роман Гнатів нагадує, що саме вода, а не чай чи кава, сприяє травленню та засвоєнню поживних речовин та на 100%, виводить із тіла продукти обміну, доправляє кисень до клітин (у складі крові), підтримує нормальну температуру тіла, зволожує шкіру, змащує суглоби.

«Натомість чай, кава, трав’яні чаї мають сечогінний ефект. І лише підсилюють нестачу води в організмі. До того ж кава, компоти, молоко , сік, лимонад – це рідка їжа, яка не має властивостей води», – зауважує лікар.

Скільки ж води пити? Найбільш «гаряче» питання з цієї теми, погодьтеся.

Розгляньмо офіційні підрахунки:
  • приблизно 3,7 л на день для чоловіків та 2,7 л для жінок – каже Національна академія наук, техніки та медицини США;
  • 30 мл води на 1 кг маси тіла – дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, тому при вазі 70 кг можна пити до 2 л води щодня. Тут мається на увазі вся вода, спожита протягом дня, в тому числі з їжею (а це 20% рідини, яку ми отримуємо).

Але – увага! – ці цифри стосуються звичайних (нейтральних) умов. Пити треба завжди, як відчуваєте спрагу. Тому носіть із собою пляшечку води.

Обов’язково пийте воду, коли:
  • зростає температура надворі, є небезпека теплового чи сонячного удару;
  • підвищена температура тіла, лихоманка;
  • інтенсивна фізична активність, рясне потовиділення (під час бігу, наприклад);
  • харчове отруєння, блювання, діарея або часте сечовиділення, коли є великі втрати рідини й солей, які треба поповнити.

І навпаки, варто обговорити з лікарем норму споживання води, її обмеження, якщо є певні захворювання. Наприклад, хронічна ниркова недостатність чи схильність до набряків.

«Ще одна корисна звичка – вживати чисту воду за пів години до вживання їжі чи за годину після. Адже вода розріджує ферменти, які розщеплюють продукти, і якість травлення знижується. І не бійтеся, ще переп’єте. Навпаки: чистої води ми п’ємо замало, тож варто полюбити цю з народження знайому рідину», – каже лікар.

Попередня публікаціяВ експедицію трьома річками Вінниці запрошують усіх охочих
Наступна публікаціяУ Вінниці на вулиці Батозькій облаштовують тротуари та велодоріжки