Жителі Вінниці можуть дистанційно слідкувати за якістю повітря завдяки новій мережі громадського моніторингу від ЛУН Місто AIR. Встановлено вже сім відповідних приладів у різних районах міста на безоплатній основі.

Про це повідомляють у Вінницькій міській раді.

За результатами роботи станції, яка вже працює 30 днів поспіль, повітря у місті — чисте. Наразі у Вінниці розгорнуті дві референтні станції на вулицях Київській та Немирівському шосе.

«Торік ми стали першою громадою, яка задекларувала європейський Зелений курс і тримаємо курс на декарбонізацію та кліматичний нейтралітет. Вже наразі маємо гарні результати, наприклад, в частині розвитку громадського транспорту. Треба зауважити, що перевагу надаємо пішоходам та велосипедистам, а також муніципальному транспорту, який користується популярністю. Зокрема, за останні роки Вінниця не придбала жодного автобуса на дизелі чи на бензині, а також ми активно залучаємо закордонних партнерів до розвитку нашої транспортної мережі», – розповідає заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Станції вимірюють концентрацію наддрібних часток у повітрі, які не видно неозброєним оком, фіксуючи рівень забрудненості повітря через автомобільні викиди, промисловість, пожежі тощо. Станції встановлені на Вишеньці, Поділлі, П’ятничанах, Вінницьких Хуторах, Замості, Слов’янці.

«Власне, наша мета – дослідити якість життя в містах і саме повітря є однією з найважливіших складових, адже всі люди залежать від повітря. За допомогою станцій вимірюємо концентрацію наддрібних часток — PM 1, PM 2.5, PM 10, а також температуру, вологість та тиск. Завдяки цьому можна збирати інформацію про забрудненість повітря через автомобільні викиди, пожежі тощо», – каже кураторка ЛУН Місто Air, представниця ГО «ЛУН Місто» Анна Денисенко.

Заступник Вінницького міського голови Сергій Матусяк додав, що наразі саме автомобільні вихлопи мають великий вплив на стан повітря. Тож, в подальшому, такі станції буде доречно встановити на магістральних дорогах, щоб фахівці з мобільності напрацювали шляхи для покращення ситуації.

«Окрім перехресть ми не маємо явних джерел забруднення. Але також важливо буде моніторити котельні міста та промислові території, які розвиваються у Вінниці. Оскільки для нас дуже важливо, щоб виробництва не впливали на загальний екологічний стан в місті», — сказав Сергій Матусяк.

Стан повітря можна побачити на мапі

Унікальність цього проєкту полягає в тому, що на спеціальній онлайн-мапі всі охочі можуть побачити стан повітря в реальному часі за допомогою станцій моніторингу. Самі станції розроблені завдяки співпраці з науковцями Київського національного університету імені Шевченка, факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем.

Сервіси ЛУН Місто AIR доступні з телефону та комп’ютера, тож показники у реальному часі можна знайти на мапі, у Telegram та Viber-ботах, у віджет для iOS.

Попередня публікаціяУ Вінниці відбулась «фотосушка» юних авторів. Фото
Наступна публікаціяНа Вінниччині завершилися футбольний чемпіонат