«Мирний-21» та «Захар Беркут». Кінопоказ просто неба Національного Туру «Кіно заради Перемоги!» в громаді Тростянця

На Вінниччині в тростянецькій громаді відбувся кінопоказ Національного Туру «Кіно заради Перемоги!». Відвідувачі заходу переглянули дві стрічки «Мирний-21» та «Захар Беркут», а також подивились короткометражку про українських митців, які боронять Україну.

У парку містечка Тростянець зібралось чимало людей. Перед показом вони розгорнули виставки вишивок, картин, ятки з наїдками та атракціони для найменших. Але щойно оголосили початок фільму і усі рушили дивитись.

«Сьогоднішній захід, Національний тур «Кіно заради Перемоги!», надзвичайно важливий для нашої громади, як і в цілому для всіх українців. Вважаю що такі фільми, які сьогодні має можливість дивитись наша 25 тисячна громада, а це тринадцять старостинських округів, є необхідністю. В тому щоб кожен день утверджувати, що українці є, українці будуть. Українська нація завжди виборювала свою свободу і незалежність, здобуде Перемогу і зараз», – каже голова громади містечка Тростянець Людмила Червонецька.

Також пані Людмила наголошує, що фільм Ахтема Сеітаблаєва «Мирний-21» дотичний до сьогодення.

«Я вважаю, що такі тури мають відбуватись по всій Україні. І сподіваюсь, що такі заходи будуть повторюватись і в нашій громаді», – додала вона.

Потужний, патріотичний проєкт вперше стартував 6 серпня 2022 року. У межах Туру, з 6 серпня 2022 по 10 червня 2023 року, відбулося 1272 кінопокази 48 українських повнометражних стрічок у 298 населених пунктах та військових частинах 21 області України.

«Команда нашої асоціації спільно з партнерами, партнерів організаторів двоє за принципом, асоціація «Дивись Українське» та БФ «МХП-Громаді» і це партнерство давно цілісне і воно багатогранне. Ми вже підійшли до межі 130 показів з 6 серпня. Берете калькулятор і розумієте, що це складно. А за рахунок того, що ми запустили одразу три формати ми і маємо такі показники, які не впливають на якість», – каже ініціатор Національного Туру, голова Асоціації «Дивись українське!» Андрій Різоль.

Реалізується Національний тур «Кіно заради Перемоги!» в кількох форматах:
  • для показів просто неба – виїзд спеціального кіномобіля в містечка й села в теплий період року;
  • виїзди технічної групи з технічним забезпеченням кінопоказів;
  • дистанційні покази у взаємодії з місцевими активістами та на запити військових частин, медзакладів, інтернатів тощо.

У межах кінотуру організатори влаштовують численні зустрічі з кінематографістами, спеціально для військових влаштовуються допрем’єрні покази українських фільмів за участю режисерів, акторів та знімальної групи.

«Цей проект дуже важливий і для військових і для людей звичайних. Нам усім сьогодні треба тримати стрій, тобто триматись один одного. Бути єдиними. Треба працювати для тих хто там, хто нам дозволяє вільно дихати, для наших воїнів. Тому це кіно потрібно, як мирним людям, які тут так і хлопцям, які проходять відновлення. З другим показом ми були в частині де проходило знімання цього фільму. Там було більш як 500 воїнів, які дуже уважно дивились і емоції у них теж були – вони стримувались. Просто Артем Сеітаблаєв він уміє робити кіно, яке прямо в серце потрапляє. Тому це кіно досягає мети. І його дуже важливо показувати зараз», – каже Андрій Самінін, український актор, головний герой фільму Ахтема Сеітаблаєва «Мирний-21», офіційний український голос Тома Круза в Україні (2007-2017).

Проєкт «Кіно заради перемоги!» реалізується за ініціативи Офісу Президента України, Державного агентства України з питань кіно, Асоціації «Дивись українське!» за підтримки фонду «МХП-Громаді» та компанії «Делойт» в Україні, за сприяння компанії «Вавилон», ГО «УкрКіноФест», ГО «Спілка підприємців теле та кіноіндустрії», окремих підрозділів ЗСУ та Національної гвардії України у взаємодії з обласними військово-цивільними адміністраціями та Національною поліцією України.

Попередня публікаціяВінницька бригада вирушила у Херсон для подолання наслідків підтоплення
Наступна публікаціяУ Вінниці відновлюється рух трамваїв №1, №3 та №5