При проведенні епідеміологічного нагляду за стічними водами на території Вінницької області водами отримані перші результати.

Про це повідомляють у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

На території Вінницької області були визначені 3 точки відбору проб стічних вод на виявлення рівнів концентрацій в них вірусу SARS-CoV-2 та грипу (м. Вінниця, м.. Калинівка, м. Бар).

ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України» та його відокремленими структурними підрозділами здійснюється відбір проб стічних вод 2 рази на тиждень з кожної точки та надалі доставляється до мікробіологічної лабораторії ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України».

Що знайшли епідеміологи

Починаючи з березня 2023 року епідеміологами та помічниками епідеміологів було відібрано та доставлено в мікробіологічну лабораторію ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України» 40 проб стічних вод, після проведення досліджень та інтерпретації отриманих даних всі вони виявились позитивними.

У 2 пробах було виявлено SARS-CoV-2 варіант Delta L452R, в 32 пробах було виявлено SARS-CoV-2 варіант Omicron E484A, в 6 пробах було виявлено вірус грипу.

Також 5 зразків стічних вод з усіх визначених точок були відправлені до Референс-лабораторії вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я МОЗ України для проведення тестування методом повногеномного секвенування. Після проведення секвенування в усіх зразках стічних вод було виявлено SARS-CoV-2 варіант BN.1.3.1 Omicron. Цей варіант мутації коронавірусу SARS-CoV-2 також був виявлений після проведення секвенування матеріалу від людей.

Епідеміологічний нагляд за стічними водами з використанням кількісної оцінки вмісту збудників інфекційних хвороб в господарсько-побутових стічних водах – це принципово новий вид епіднагляду для України. За його допомогою в умовах обмеженого доступу населення до медичних послуг і до послуг тестування на інфекційні хвороби можна спрогнозувати погіршення епідемічної ситуації в тому чи іншому регіоні та, відповідно, запропонувати превентивні заходи.

Даний вид епідеміологічного нагляду продовжує впроваджуватися на території Вінницької області.

Інноваційний вид епіднагляду запроваджений за всебічного сприяння Проект USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконує міжнародна організація РАТН за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), у співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Попередня публікаціяВінницький Пласт запрошує на семінар Пласт для дорослих «КВДЧ»
Наступна публікаціяТепло й сонячно: погода у Вінниці на сьогодні, 14 травня