В четвер, 4 травня, у Вінниці відбулося перепоховання понад ста останків, знайдених під час пошуково-ексгумаційних робіт на Європейській площі. Чверть з них — червоноармійці, які брали участь у вигнанні німецьких військ із Вінниці під час Другої світової війни. Решта — учасники більшовицьких виступів та подальшої окупації українських земель у період Перших Визвольних змагань.

Про це повідомили в міськраді Вінниці.

На оновленому Меморіалі Борців з нацизмом на вулиці Київській відбулася церемонія перепоховання. В ній взяв участь митрополит Вінницький і Барський Симеон та духовенства Православної Церкви України.

Там перепоховали учасників Другої світової війни льотчика-штурмовика майора Івана Могильчака, підполковника Наума Нікітіна та 21-го невідомого бійця Червоної армії, загиблих у боях за Вінницю у березні 1944 року. Поруч з ними перепоховали діячів вінницького антинацистського Руху Опору Тараса Кузьміна, Павла Мельника та Ларису Ратушну. Прах підпільника Юрія Курія за бажанням родини отримає останній спочинок на Центральному кладовищі.

На кладовищі поруч з меморіалом було перепоховано останки учасників більшовицьких виступів у Вінниці, радянських військових, партійних і комсомольських функціонерів 1920-х років та членів «червоного» продовольчого загону.

Навесні минулого року у Вінниці розпочався процес деколонізації місця пам’яті на Європейській площі. Рівно рік тому 4 травня було демонтовано скульптурну композицію «Три солдати».

«Місце пам’яті на вулиці Київській, присвячене вшануванню воїнів, полеглих у боротьбі з нацизмом, відтепер є комплексним меморіалом про події Другої світової війни. Сюди переміщено металеві плити зі стіни пам’яті, яка розташовувалась на Європейській площі. Вона складалася з 298 плит, які були розміщені півколом. На плитах були викарбувані імена вінничан, які загинули у Другій світовій війні. Тепер ці плити розміщені на символічних гранітних п’єдесталах.

Відтепер у Вінниці сформована комплексна зона пам’яті, пов’язана з українським контекстом Другої світової війни», – розповідає головний архітектор Вінниці Євген Совінський.

Протягом квітня цього року тривали пошуково-ексгумаційні роботи на території колишнього Меморіалу Слави.

Вони стали завершальним етапом процесу перенесення меморіальної зони з центру міста. Роботи виконували спеціалісти львівського меморіально-пошукового центру «Доля». За словами заступника директора Центру та керівника пошукових робіт у Вінниці Володимира Харчука, загалом їм вдалося віднайти 106 останків, похованих або перепохованих на цій території протягом 1920-1975 років.

«З цих 106 виявлених останків лише чверть належить до періоду Другої світової війни, – розповідає пан Володимир. – Цікавим фактом стало те, що ми виявили раніше необліковане поховання 21-го червоноармійця. Воно було знайдене в тому місці, де ми очікували виявити діячів більшовицького перевороту. На це вказували могильні плити.

Наразі ми опрацьовуємо результати досліджень, зокрема віднайдений супровідний матеріал для створення детального інформаційного звіту про колишню зону поховань на Європейській площі.

Тим часом на місці, де дослідники також розраховували віднайти поховання 73 червоноармійців періоду Другої світової війни, жодних могил не виявилось. Вважалося, що у 1958 році на території меморіалу було сформовано братські могили з останків 73-х учасників вигнання нацистів з нашого міста.

Фахівці Музею Вінниці були ретельно дослідили поіменні списки з плит та звірили їх з архівними документами. Виявилося, що більшість з них були пацієнтами місцевих польових військових шпиталів та згодом поховані на щонайменше чотирьох вінницьких цвинтарях у 1944-1945 роках.

Залишається загадкою, чому плити з іменами цих людей встановили на меморіалі в 1970-х роках, а перепоховання не здійснили», – розповідає директор Музею Вінниці Олександр Федоришен.

На території колишнього Меморіалу Слави на Європейській площі наразі завершуються роботи з облаштування тимчасового благоустрою.

Подальша доля цієї ділянки буде вирішена за результатами відкритого архітектурного конкурсу. Основним варіантом розвитку подій є повернення цьому місцю його первинного статусу – скверу для прогулянок та відпочинку вінничан.

На найбільшому у Вінниці солдатському меморіальному кладовищі на вулиці Київській отримали свій останній спочинок 4 106 військових.

Біографії кожного з них пов’язані Другою світовою війною та вигнанням нацистських окупантів з України, зокрема і з Вінниці. Цей солдатський цвинтар розташований упритул до давнього кладовища Слободи П’ятничанської (Лівобережних П’ятничан), заснованого ще у ХІХ ст. Від 1944 року саме тут ховали вояків, які загинули у боях з німецькою армією.

У 1956 році на братських могилах встановили чотири типові надгробки із зазначенням кількості спочилих.

У 1972 році на цьому місці сформовано меморіальний комплекс авторства скульптора П. Левицького. У 2008 році на меморіалі відбулось перепоховання 100 останків жертв нацизму, померлих і закатованих у німецькому концентраційному таборі «Шталаг-329», який розташовувався на теперішній вулиці Гетьмана Мазепи.

перепоховання понад ста останків
перепоховання понад ста останків
Попередня публікаціяХудожник Олександр Никитюк створив канал про мистецтво «Чорна скриня». Відео
Наступна публікаціяУ Вінниці відбудеться бліц-конкурс ескізів меморіального об’єкту пам’яті полеглих воїнів для встановлення на територіях шкіл