Що робити після отримання повістки? Фальшиві документи призовників, роздачу повісток порушникам комендантської години та відповідальність для ухилянтів, розповів в інтерв’ю виданню «Новини Вінниці» начальник Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) полковник Роман Потерлевич.

Автор: Анна Болховітіна

Романе Миколайовичу, якими були перші дні повномасштабного вторгнення для вас? Яким був ранок 24 лютого для вінницьких центрів комплектування?

Починаючи з січня місяця ми комплектували бригаду ТРО. Війна застала нас не в розслабленому стані. Але, звичайно,  коли поряд вибухи це шок. Та кількість громадян, яка вишикувалась біля ТЦК вразила, потрібно було максимально швидко працювати. Всі підприємства, організації та установи йшли на зустріч, прагнули допомогти. Досвід, який ми мали на той час дозволив без метушні владнати всі питання та якісно працювати. 

Роман Потерлевич – керівник Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Збройних сил України.
Роман Потерлевич – керівник Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Збройних сил України.
Час від часу з’являється інформація про спільні заходи, під час яких ваші колеги роздають повістки порушникам комендантської години. Такі заходи далі будуть проводитися?

ТЦК входять до сил і засобів комендантської служби на території області. Тому ми залучаємося до несення патрульної служби у місті на визначених об’єктах критичної інфраструктури, на блокпостах так і патрулювання з метою дотримання комендантської години. Під час виконання будь-яких цих заходів представники ТЦК проводять заходи оповіщення. Не важливо вдень чи вночі відбувається патрулювання. Це ні в якому разі не покарання. Заходи патрулювання проводяться спільно с поліцією та нацгвардією. Якщо людина показала свій документ поліції, ми запитуємо по своєму напрямку, якщо у громадянина є право на відстрочку, то звісно ніхто йому вже повістку не видає. До ТЦК з тих кого перевіряють під час комендантської години потрапляє досить незначний відсоток. 

Вручення повісток в магазинах, торгових центрах, на блокпостах – це законно?

Жодним законодавчим актом не передбачено порядок та механізми де проводиться вручення повістки. Там визначено, що оповіщення може проводитись за місцем проживання, місцем роботи так само і на вулиці. 
 
Вручається повістка, щоб з’явились в ТЦК для уточнення військово-облікових ознак. Це не повістка на відправлення, в жодному випадку. Повістка на відправлення вручається безпосередньо в кабінеті в ТЦК, після проходження медичної комісії та уточнення військово-облікових ознак.

Якими повинні бути дії людини після отримання повістки?

В повістці зазначено час і місце коли потрібно з’явитись. У разі, якщо людина з’явитись не може, з тих чи інших причин, необхідно сповістити причину. Але варто розуміти, що підстави для неявки мають бути досить серйозні і їх обмежена кількість: стихійні лиха, смерть близьких родичів, хвороба яка не дозволяє вчасно з’явитись в ТЦК. 

Якщо людина отримала повістку, але не з’являється. Яка відповідальність передбачена за це зараз?

Неявка по повістці це – адміністративне порушення, в якому визначаються відповідні штрафні санкції. Громадян, які не з’являються по повістці ми подаємо в розшук до поліції. Вони вносяться в базу, у всіх планшетах патрульно-постової служби Нацполіції є дані на цих людей. При будь-якому порушенні, зупинці на блок-посту чи при перевірці документів вони будуть доставлені в ТЦК для складання адміністративного протоколу. 

Чи є випадки, коли, намагаючись ухилятись від військової служби, використовують фальшиві документи?

Такі випадки мені відомі від представників державної прикордонної служби, які у ході виконання контрольних заходів на пунктах пропуску були виявлені громадяни з підробними документами. Вони фотографують ці документи нам для підтвердження їх дійсності. В ряді цих документів було виявлено, що вони виготовлені на не відповідних бланках, мають підробні підписи, вигадані прізвища посадових осіб, які не існують в нашому ТЦК. 

Бували також випадки, що людина давала неправдиві документи щодо свого навчання. Ми також їх перевіряємо. Був період коли масово намагались виїхати на навчання за кордон і привозили документи з тих вишів. Ми електронною поштою виходили на ті навчальні заклади для підтвердження правдивості документів. Таким чином було виявлено ряд підробних документів.  

Все що має ознаки підробки ми передаємо в органи національної поліції та вони далі ними займаються. 

Як змінився портрет мобілізованого від 24.02 до тепер?

На початку війни по мобілізації залучали до служби в першу чергу тих, хто мав досвід служби, був в АТО чи ООС, офіцерів запасу. Вони одразу призивались до військових частин, проходили нетривале злагодження у складі підрозділів та вирушали на виконання бойового завдання.

Звісно, що зараз картина дещо інакша. Адже людей з військовим досвідом, які ще не мобілізовані значно менше. Тому сьогодні відбувається мобілізація громадян без військового досвіду. Вони направляються до навчальних центрів в межах України чи за кордоном.

Як, на вашу думку, зараз покращити імідж служби та ЗСУ в цілому?

Це повинно бути на рівні держави. Потрібно проводити роз’яснювальні заходи, заходи пропаганди внутрішньої. Адже крім нас наші родини, наші міста, нашу Батьківщину ніхто не зможе захистити. Доки громадянин сам це не зрозуміє нічого не буде. Силоміць захищати свій дім нікого не змусиш.

Сам імідж ЗСУ він досить високий. Потрібно змінити відношення громадян до служби. Починаючи зі школи, закінчуючи підприємствами, бізнесом. Сама ідея того, що бізнес повинен працювати, хороша, але варто розуміти, що ресурс людей, який працює на бізнес – це люди, які повинні ставати на захист. Якби ж можна було здобути перемогу у війні просто коштами, то все було б значно простіше.

Чи враховуються побажання військовозобов’язаного стосовно проходження військової служби?

Так, звичайно. Завжди є кілька частин установ які йдуть на укомплектування. І при спілкуванні з людиною враховується її думка. Але перед тим проводяться відповідні тестування. Якщо за результатами громадянин підходить, то все відбувається згідно з його побажаннями. Але буває людина хоче в ДШВ, але його обмеження не дозволяють йому там нести службу.

Групи в телеграмі, які інформують про місце знаходження представників ТЦК. На скільки це законно? Яка міра покарання за такий телеграм-канал?

Подібні групи це однозначно інформаційно-психологічні операції, які проводяться противником. Ті, хто адмініструє ці групи, створюють і активно поширюють порушують статтю 114 кримінального кодексу. Цим самим перешкоджають діяльності ЗСУ в особливий період. Дуже серйозна стаття. Вперше ми зіткнулись з цими групами ще влітку минулого року. Мною одразу було повідомлено у відповідні органи, які спеціалізуються на роботі з цими порушеннями. Спільно напрацьовували максимум інформації, яка у нас була. Подібні злочини розслідувати важко, бо це злочин в мережі. Наразі ті групи прикрито, винним винесли підозри. Це група молодих людей, які за гроші поширювали місце знаходження військовослужбовців. Тобто люди самі кидали адмінам розміщення груп ТЦК і за це отримували гроші. Зараз слідство встановлює походження цих коштів. Звісно що одні групи закривають, а на зміну їм створюються нові. Але варто розуміти, що за це буде покарання і винних все одно знайдуть.

Попередня публікаціяОдинокі пенсіонери Мурованокуриловецької громади отримали нове обладнання від народної депутатки Лариси Білозір
Наступна публікаціяВночі похолодає, а вдень до +15: погода у Вінниці на сьогодні, 30 квітня