Днями на базі комунального закладу «Вінницька гімназія №24» відбулось відкриття Хабу Доброчесності, який є частиною пілотного проєкту «Прозора школа» від Офісу доброчесності НАЗК України.

Це простір для учнів та вчителів закладів освіти, який покликаний побудувати прозоре навчальне середовище, трансформувати освітню сферу та сприяти розвитку України. Вінниця стала першим містом в Україні, де запрацював Хаб. Усе завдяки активній, злагодженій та цілеспрямованій роботі освітян та учнів міста.

Про проект «Прозора школа»

Пілотний проект «Прозора школа» стартував в Україні у вересні минулого року. Його головна мета – допомогти українським школам якісно трансформувати освітнє середовище й запровадити навчання з антикорупції та доброчесності. Заявку на участь у ньому подали 136 закладів освіти з усієї України, з них відібрали 16 шкіл, де планують реалізувати проєкт. За пів року учні та вчителі проводили низку тематичних занять, у різні способи поширювали знання про доброчесність. Участь у відборі до проєкту взяла та перемогла «Вінницька гімназія №24», партнерами якої стануть 32 заклади освіти ВМТГ.

«Впродовж певного періоду педагоги нашого закладу активно поширювали знання про доброчесність та проводили цілу низку тематичних занять. Діти знайомилися з основними поняттями курсу, а також мали змогу обговорити щоденні ситуації. Крім цього, школярі розглядали доброчесність у контексті вибору майбутньої професії, – розповіла директорка ліцею Наталя Климчук.

– Зокрема, обговорювали норми взаємодії в суспільстві, цінності, права людини, декламували тематичні вірші й створювали малюнки. Педагоги школи проводили години спілкування, під час яких, учні ділилися різними випадками з власного життя, моделювали суперечливі ситуації, обговорювали причини й наслідки людських дій.

Також було проведено багато роботи патріотичного спрямування, переглядаючи мультфільми та граючи відповідні ігри».

На відкриття простору завітали, команда Офісу доброчесності НАЗК України та директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

Головний спеціаліст відділу просвітницької роботи та навчальних програм НАЗК України Альона Хилько подякувала працівникам №24 школи за кропітку роботу.

«Ми були вражені вашою активністю. Команда вінницького ліцею настільки приємно нас здивувала, що саме тут ми вирішили відкритий перший Хаб Доброчесності», – сказала Альона Хилько.

Як зазначила у вітальному слові директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко, не дивно, що такий Хаб створили саме у Вінниці, адже тут проживають працьовиті люди та віддані патріоти свого міста.

«Найкращим підсумком нашої любові та відданості місту стали результати Всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту – IRI Ukraine, за яким, Вінниця сім разів поспіль визнана найкомфортнішим містом для життя серед обласних центрів та найбільших міст України.

В наших школах постійно відкриваються цікаві молодіжні проєкти, які націлені на удосконалення освіти в громаді. Також чималу роль відіграє наша систематична співпраця з міжнародними партнерами, які допомагають працювати над покращенням якісних освітніх послуг.

Отож, мені дуже приємно, що саме у Вінниці започатковано таку ініціативу, завдяки якій, у наших дітей формуються відповідні компетентності», – підсумувала Оксана Яценко.

Хаб Доброчесності
Хаб Доброчесності

Попередня публікаціяУ Вінниці на благодійному аукціоні забрали на два безпілотники
Наступна публікаціяСтарі чоботи, пляшки та вази переробляли в арт-об’єкти до Дня Землі у Вінниці. Відео