Барська кераміка — унікальний стиль гончарства, який виник XVІI-XIХ століттях у місті Бар. Днями традицію орнаментального розпису внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини. Таке рішення 4 квітня прийняла обласна експертна рада

Про це повідомляють на сторінці «Відродження традицій Барської кераміки» у Facebook.

Барська кераміка — це традиційний народний художній промисел, різновид подільської кераміки. Виникла вона у XVI столітті в місті Бар. Період найбільшого розквіту припав на кінець ХІХ — початок ХХ ст. Барські майстри створювали в основному столові та декоративні вироби: миски, полумиски, тарілки, баньки, глечики та іграшки.

Особливість Барської кераміки — біле тло із характерним каліграфічним розписом брунатним, зеленим, вохристим і жовтим кольорами з ідеальною графікою та вишуканою плавністю ліній, йдеться у Вікіпедії. Найпопулірніше зображення — зозуля з квітами.

Загалом, колись у Бару гончарним промислом займалася третина населення. Частина створених виробів йшла навіть на експорт. А барська кераміка й донині прикрашає збірки провідних музеїв України, а також Кракова, Берліна та Санкт-Петербурга. «Убили» це ремесло репресії, голодомори та війни.

У 2019 році в області стартував проєкт з відродження Барської кераміки. Тепер у Бару є багато ентузіастів, котрі при підтримці громадських організацій та Українського культурного фонду готові відродити ремесло.

Нематеріальна культурна спадщина — це усна народна творчість, традиції, звичаї, свята, обряди, народна виконавська майстерність, традиційні ремесла, знання, навички та світогляд народу, що передаються від покоління до покоління та постійно відтворюються спільнотами.

Розвитком нематеріальної культурної спадщини людства опікується ЮНЕСКО (Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури). У 2003 році було прийнято Конвенцію ЮНЕСКО із захисту нематеріальної культурної спадщини. Україна приєдналася до неї у 2008 році. В країні діють місцеві, обласні та Національний переліки елементів НКС.

До Вінницького обласного переліку нематеріальної культурної спадщини входять 40 самобутніх елементів, пʼять з яких презентують культуру Вінниччини в Національному переліку.

Попередня публікаціяВінничанку Яну Рихліцьку нагодили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня посмертно
Наступна публікаціяНа Вінниччині відкрили пам’ятну дошку загиблому Василю Маринічу