На Вінниччині в Національному парку «Кармелюкове Поділля» науковці досліджують стан популяції кажанів. Видове різноманіття кажанів є індикатором стану довкілля.

Про це повідомили науковці парку у Facebook.

«Кажани є невід’ємним елементом природних угруповань та однією з найуразливіших тварин загалом», –  зазначають фахівці НПП «Кармелюкове Поділля».

Спецілісти проводять моніторинг та оцінку кількості популяції зникаючих рукокрилих. Під час дослідження на території селища Чечельник фахівці виявили кажана, типу Пергач пізній (Кажан пізній ). Ця тварина має вразливий природоохоронний статус.

Науковці зазначають, що кількість кажанів в нашій країні за останні 50 років зменшилася більш ніж у 100 разів. Вони гинуть від пестицидів, їх виганяють із горищ та печер – такі факти оприлюднюють екологи.

При цьому тварини приносять велику користь: за добу одна їхня колонія знищує 130 кілограмів шкідливих комах, і зупиняє навалу будь-яких сільськогосподарських шкідників.

Науковці кажуть, що в кажана слух – чи не найкращий у світі.

«А у людини, – мабуть найгірший. Бо ми вперто не чуємо, як ці крилаті істоти волають про допомогу», –  пишуть в НПП «Кармелюкове Поділля».

Попередня публікаціяДівчат і жінок Вінниці запрошують на майстер-клас з валяної писанки
Наступна публікаціяПаляниця буде: Вінниччина – у лідерах у проведенні весняної посівної кампанії