Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій з архієреєм УПЦ МП Павлом (Петром Лебідем) виступили проти повернення будівель і майна Лаври державі, які УПЦ (МП) орендувало з 2013 року. Вони заявили, що жодних законних підстав для виселення монахів з Лаври немає, оскільки ця святиня «створена для всієї країни, всього світу».

Про це повідомляє Вінницька єпархія УПЦ (МП).

«Але так не може бути», – саме такими словами митрополит Павло Лебедь пояснив дії влади щодо «виселення монахів» з Києво-Печерської Лаври. Проте він сказав, що «не проти законних дій».

Нагадаємо, наприкінці 2022 році Служба безпеки України провела десятки обшуків у різних будівлях УПЦ МП, зокрема й у Києво-Печерській лаврі. Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень щодо проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» 10 березня повідомив монастирю, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано. У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві.

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко підкреслив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату мають наприкінці березня залишити усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Однак в УПЦ МП не вважають, що є юридичні підстави для виселення, називаючи попередження «забаганкою чиновників з Мінкульту».

Вони записали звернення про те, що не мають наміру виселятися з Києво-Печерської Лаври.

«Ми не намірені виселятися і не будемо, тому що зараз є закони, які на стороні людини. Нам погрожувати, що з нами розправляться, – це не 17-й рік. Сьогодні є всесвітня спільнота, є якась культура. Ми ще не починали молитися так усердно, щоби Господь показав чудо, але, напевно, все ж таки, нас заставлять. Ми не колаборанти, ми громадяни своєї держави, ми люди, які тут живуть із 1988 року, в багатьох немає іншого місця, як тут. Нас ніхто не зможе відірвати від любові божої», – сказав митрополит Павло.

Палким захисником Павла є митрополит Вінницький Варсонофій.

«Я 30 років тому назад, поступивши в семінарію, пам’ятаю, яка була Лавра, в якому вигляді зараз вона знаходиться. Це все зроблено для українців, для всього світу ця святиня. Має можливість люба людина заходити, молитися. Тому ця святиня світового значення. І просто так за 10 днів виселити монахів, це беззаконня. Я думаю що наші віруючі не позволять щоб міністр культури Ткаченко своїм наказом виселив монахів за 10 днів», – сказав Варсонофій.

З 11 березня почали працювати робочі групи Мінкульту з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд Києво-Печерської лаври.

Попередня публікаціяЯкі пільги та гарантії мають родичі зниклих безвісти захисників 
Наступна публікація«Подаруй тепло»: вінницькі школярі виготовляють окопні свічки