Відкриття та ремонт «Музею Мужніх» відтермінували через широкомасштабний наступ рф в Україні. Але процес його створення триває безперервно. Станом на лютий 2023 року експозиція вже налічує понад 800 предметів. Це особисті речі Героїв, нагороди, світлини, документи, військова форма, спорядження, зброя та багато іншого.

Про це розповіли на туристичному сайті Вінниці.

Частину експонатів можна побачити у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї на виставці «України щит».

Виставка займає три з половиною зали і в майбутньому стане частиною «Музею Мужніх», як відокремленого підрозділу краєзнавчого музею. Його мають розмістити у приміщенні, де раніше розташовувався музей «Мій край — Поділля», вул. Пирогова, 148.

Музей планується як інтерактивний. Для цього команда «Музею Мужніх» вже зараз записує відеоінтерв’ю і збирає свідчення очевидців «по гарячих слідах».

Великий обсяг інформації можна буде побачити в цифровому форматі за допомогою спеціальних мультимедійних боксів – експозиційних вітрин, які будуть розміщені як архіви пам’яті. Також в музеї встановлять стели з мультимедійними екранами де демонструватимуть відеоролики, в яких рідні, друзі та побратими будуть розповідати про Героїв. Тобто це буде музей, який «говорить» словами і голосами безпосередніх учасників або їхніх рідних.

«В експозиції передбачається представити військових медиків, потужний волонтерський рух, добровольчий рух, капеланів, вимушено переміщених осіб… Тобто, показати російсько-українську війну максимально широко. І, власне, нинішня виставка «України щит» теж про це розповідає – вона про тих, хто створює над Україною щит захисту, і наших янголів-охоронців, тих, хто віддав життя за Україну. Так ми вшановуємо їхню пам’ять», – розповіла Олена Гордієнко, завідувачка відокремленого підрозділу «Музей Мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого музею.

В «Музеї мужніх» планують обладнати спеціальну залу для тематичних лекцій, показів кінострічок, наукових зустрічей тощо. Адже в концепції майбутнього закладу прописано, що він стане форумом для обговорення суспільно важливих питань.

Наповнюють музейний фонд військові, волонтери та рідні загиблих Героїв.

Попередня публікаціяКуди піти у Вінниці на вікенд 3-5 березня
Наступна публікаціяУ Вінниці в аграрному університеті розробили й встановили гібридну сонячну електростанцію