Вінниччина увійшла до пілотного проєкту з впровадження систематичного скринінгу на туберкульоз у центрах первинної медико-санітарної допомоги

Як повідомили у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації ОВА, «пілот» здійснюється в рамках проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконує РАТН (Програма оптимальних технологій в охороні здоров’я).

Проєкт  реалізуватиметься на базі:
  • Могилів-Подільського міського ЦПМСД;
  • Ямпільського міського ЦПМСД;
  • Чернівецького селищного ЦПМСД;
  • Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування.

Регіональний координатор проєкту визначений на базі обласного клінічного фтизіопульмонологічного центру.

«Наші лікарі акцентуватимуть свою увагу на групах ризику. До них відносяться дорослі, які контактували з хворим на туберкульоз, медичні працівники та внутрішньо переміщені особи. На первинному рівні проводитиметься скринінг на туберкульоз й надаватиметься відповідна медична допомога. Лікарі «первинки» мають в пріоритет поставити  профілактику хвороб. Варто наголосити, що туберкульоз – це не вирок, а пацієнти, які зіткнулися з хворобою, мають можливість отримати сучасне й безкоштовне для них обстеження», – підкреслила начальник відділу екстреної та первинної медичної допомоги населенню, медичної реабілітації управління медичної допомоги населенню Лариса Бевза. 

Зазначений пілотний проєкт впроваджуватиметься також у  Волинській, Рівненській та Київській областях.

Попередня публікаціяУ Вінниці відбулось урочисте спецпогашення марки «Воїни світла. Воїни добра»
Наступна публікаціяВінничани можуть отримати державний грант на започаткування власного бізнесу