Вінниця активно розширює фронт робіт, зокрема й в аграрній галузі. На приєднаних територіях вже тривають роботи по залученню фермерських господарств до створення кооперативів. Днями в Вінницько-Хутірському старостинському окрузі відбулася перша зустріч з бджолярами практиками, де обговорювали можливість створення кооперативу Пасічників.

Працівники міської ради розповіли про плани та шляхи реалізації щодо забезпечення розвитку галузі бджільництва на території громади, у тому числі і створення кооперативу Пасічників.

За словами представниці відділу агропромислового розвитку департаменту економіки і інвестицій ВМР Світлани Фесько, є дієвий механізм, який дасть можливість збільшити чисельність бджолосімей та обсягів виробництва меду.

Йдеться про надання фінансової підтримки на безповоротній основі фізичним особам у галузі бджільництва, що передбачено Програмою розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки. А саме:

  • фізичним особам, які є власниками від 4 до 9 бджолиних сімей – 200 грн за одну бджолосім’ю;
  • фізичним особам, які є власниками від 10 та більше бджолиних сімей – 100 грн за одну бджолосім’ю.

Бджолярі громади активно підтримали розмову, обговорювали різні напрямки розвитку та найбільш важливі для них питання.

«Даний захід Програми та фінансова підтримка галузі бджільництва приємно здивувала нас, це дало надію відчути підтримку з боку влади та, сподіваюся, створить можливості не зменшувати пасіки надалі», – зазначила бджолярка Наталія Железняк.

Сьогодні завданням громади є налагодження ефективної комунікації між пасічниками та сільгоспвиробниками, що, своєю чергою, створить умови для дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного, що водночас стане гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що несе користь обом сторонам, пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, а сільгоспвиробнику – підвищення врожайності.

«Бджільництво є базою та джерелом для розвитку галузі рослинництва, основою функціонування якої є розведення, утримання і використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення та підвищення їх урожайності, тому хотілося б злагодженої роботи пасічників і аграріїв» – зазначив бджоляр Володимир Собчук.

Такі зустрічі планують провести у селищі Десна та у селах Великі Крушлинці, Гавришівці, Малі Крушлинці та Стадниці.

 

Попередня публікаціяНа чемпіонаті Вінниці з сумо вихованці МДЮСШ № 5 вибороли 43 нагороди
Наступна публікаціяУ Вінниці триває благодійна акція з виготовлення окопних свічок