Перероблюванню підлягають далеко не всі матеріали. Поліетиленова плівка є одним з найнебезпечніших видів відходів, який до того ж досить складно переробити.

Про це повідомив сайт Рубрика.

У місті Іллінці Вінницької області придумали, як можна використати таку плівку й оновити з її допомогою вигляд свого міста.

Сміттєсортувальний комплекс в Іллінцях був побудований 2 роки тому. Юрій, начальник виробництва комунального підприємства, каже, що все починалося з невеликих масштабів. Спочатку в місті ввели роздільний збір PET-пляшок і купили невеликий прес, за допомогою якого стискали зібрані пляшки.

Сьогодні сміттєсортувальний комплекс в Іллінцях виглядає вражаюче. Відходи сюди постачають з усієї громади — це 20 населених пунктів. Біла, кольорова, стретч-плівка і т.д. упорядковані окремо, щоб потім піти на виробництво полімерпіщаної плитки.

Зібрану плівку переносять в окремий цех, де її за допомогою спеціального апарату “варять”, доводять до стану гранул. Отриману суміш з плівки відсівають, і отримують готовий агломерат. Паралельно з цим готується другий компонент полімерпіщаної плитки — пісок. Його добувають на місцевому кар’єрі, сушать і відсівають, отримуючи майже кварцовий пісок.

У цеху з виробництва плитки пісок і агломерат з плівки з’єднують в суміш: 30% плівки, 70% піску. Ця суміш надходить в спеціальну машину, яка розігріває її до 180 градусів і перетворює на гарячу масу. Вона зважується по порціях і закладається у прес, який вже і перетворює її на готові плити.

Така плитка — дешевше і якісніше бетонної. Вона не боїться соляних розчинів або перепадів температур, і термін її експлуатації — більший. За 8-годинну зміну тут виробляють до 25 кв.м. плитки.

Попередня публікаціяРечник повітряних сил ЗСУ розповів, що саме відбулось під час повітряної тривоги на Вінниччині
Наступна публікаціяВінницькі школярі зможуть вивчати математику, мову та літературу в додатку — «Вивчаю – не чекаю»