З наближенням Нового Року, на жаль, актуалізуються загрози російських терористичних атак на вітчизняну енергоінфраструктуру. 

Чільні представники влади закликають українців не втрачати пильність протягом цього періоду. Адже, кремлівські нелюди патологічно прив’язують масштабні ракетні обстріли українських цивільних об’єктів до святкових дат. 

Тож, відновлення світла в оселі і продовження роботи наперекір ворогові – навіть в умовах централізованих блекаутів, – і далі лишається однією з наріжних проблем на порядку денному в країні. Що в цьому контексті радить вінничанам експерт?

Чи можливо не спинятися навіть у темряві?

 За останні кілька місяців ситуація з електроенергією в Україні значно погіршилася, констатує в коментарі виданню “Vinnytsia Press Point” учасник консалтингової асоціації допомоги країні Андрій Роговський. Його експертиза фокусується на проблемах безпеки бізнесу, включаючи інформаційну, фізичну та технологічну складову.

 “Перманентні відключення світла суттєво вплинули на наше повсякденне життя і, звісно, на підприємництво. Тому сьогодні дуже гостро постало питання, як забезпечити стабільність робочих процесів та безперервність обслуговування клієнтів – як для офісів, так і для віддалених працівників”, – говорить експерт.

Тож, як у сучасних турбулентних реаліях підготуватися до відключення електропостачання, та яке обладнання у цьому допоможе? Андрій Роговський пропонує розглянути декілька опцій. 

 Як забезпечити електроенергію в приватному будинку?

Ідеальний вибір для приватного будинку – не накопичувати електроенергію, а виробляти її, вважає експерт. На його думку, для цього оптимально підходить дизельний або бензиновий генератор. Втім, використовувати його можна лише на вулиці. 

“Газові генератори дешевші, ніж дизельні, хоча вони мають менше енергії та ресурсів. Дизельні генератори «окуплять» свою вартість лише за умови тривалого та регулярного включення. Тому бензогенератор є оптимальним рішенням для резервного живлення в приватній садибі”, – радить Андрій Роговський.

 За словами фахівця, генератори можна поділити за потужністю, яку вони виробляють:
  • 1 кВт – підійде для живлення таких приладів, як ноутбук, телевізор, роутер, заряджання різних гаджетів та зарядних станцій;
  • 3 кВт – все перераховане вище та: холодильник, мікрохвильовка, різні обігрівачі;
  • 5 кВт – все зазначене вище та запас місткості. Це дозволяє продовжити термін експлуатації такого генератора.

“Середня вартість генератора для приватного будинку становить від 15 до 60 тисяч гривень. Втім, усе залежить від потужності приладу, ваших потреб та необхідного часу його роботи”, – ділиться Андрій Роговський. 

KYIV, UKRAINE – NOVEMBER 05: A woman looks at generator that powers a cafe if there is a power cut on November 05, 2022 in Kyiv, Ukraine. Electricity and heating outages across Ukraine caused by missile and drone strikes to energy infrastructure have added urgency preparations for winter. (Photo by Ed Ram/Getty Images)
 Які пристрої підійдуть для безперервного освітлення квартири?

Щоб забезпечити електропостачання, мешкаючи в багатоквартирному будинку, варто звернути увагу на інверторний генератор, рекомендує експерт. Таке джерело автономного живлення ідеально підходить для розміщення на балконі. 

Андрій Роговський виокремлює низку переваг інверторного генератора перед дизельним чи бензиновим:

  • тиха робота. Мініелектростанції працюють на рівні 58-60 дБ, що прирівнюється до звичайної розмови;
  • економність. На 40% споживають менше палива, ніж традиційні моделі;
  • мобільність. Зазвичай, такі генератори мають ручку для переноски з одного місця на інше, що забезпечує легке транспортування;
  • захищеність. Пристрої мають повітряну систему охолодження та не бояться різких стрибків напруги.
Як підготувати бізнес до блекауту? 

“Звичайно, щоб забезпечити безперебійну роботу IT-систем та безпеку корпоративних даних, потрібно мати стабільний доступ до мережі інтернет, робоче обладнання (ноутбуки, комп’ютери) та, власне, електроживлення”, – провадить фахівець. Але як задовольнити ці потреби в умовах повного блекауту? 

“На допомогу нам приходять генератори та система “Starlink”, про яку останнім часом згадують все частіше, – розповідає Андрій Роговський. – Хоча, тут виникає одне “але”. Ця система більше підходить для відкритої місцевості та споживає багато енергії, бо є супутниковим прийомником-передавачем. Отже, цей варіант підійде далеко не всім компаніям”. 

 На думку експерта, найпростіша і найдешевша опція – користуватися інтернетом від мобільних операторів. Для цього потрібно мати необхідне обладнання: антени для підсилення сигналу, 3G/4G USB-модеми та великий вибір тарифних планів. 

 А що ж з приводу генератора для офісу?

Андрій Роговський зазначає: щоб забезпечити повний цикл роботи компанії та надати можливість офісним співробітникам працювати, потрібен потужний генератор – оптимально на 40 кВт. За його словами, варіантів пристрою – безліч, тому кожен обирає для своєї зручності і залежно від технічних потреб бізнесу. 

 “Ще одним рішенням може стати закриття офісу та перехід на дистанційну роботу. Щоб оптимізувати робочий день, для працівників можна запровадити гнучкий графік. У такому випадку слід звернути увагу на кількість відпрацьованих годин і виконаних завдань. Працювати можна у будь-який час, наприклад, коли є електроенергія. Головне – фокусуватися на цілях компанії”, – рекомендує Андрій Роговський. 

Він прогнозує: всіх нас очікує важка зима, але українці її гідно переживуть, ще більше утвердившись як сильна і вільна нація в європейській родині. Так, будуть труднощі з впровадженням інфраструктури безпеки. Але важливо зосередитися на процесі, маючи технічні ноу-хау та сталеві нерви. Нас не злякати, тож працюємо далі задля спільної Перемоги!” – підбиває підсумок експерт.                                                                       

Автор: Андрій РЯЩЕНКО

Попередня публікація30 тисяч вінничан до новорічних свят привітали подарунками Микола Кучер та Лариса Білозір
Наступна публікаціяВінничанам, які отримують державні соціальні допомоги, не потрібно буде їх переоформлювати