16 грудня в Вінниці відбулася тридцята сесія Кластеру “Енергетичний пул Вінницької Торгово-промислової палати”. У заході взяли участь провідні компанії, що реалізують масштабні енергетичні й енергоефективні проєкти на Вінниччини, працюють в сфері зеленої енергетики. Захід проведено за підтримки та партнерства Громадського об’єднання “Ми – Вінничани”.

Серед учасників форуму – керівництво ПАТ “Вінницяобленерго”, топ-менеджери компанії “MXП”, громадської спілки “Global 100 RE Ukraine”, компаній “Промавтоматика Вінниця”, “SV-eco” та інших бізнес-структур регіону. 

Організатори визначають це профільне об’єднання енергокомпаній Вінниччини як майданчик для задуму й обговорення ідей щодо енергоефективності області. До речі, сесія збіглася у часі з п’ятирічним ювілеєм відомого далеко за межами регіону експертного об’єднання. 

Видання 𝒱𝒾𝓃𝓃𝓎𝓉𝓈𝒾𝒶 𝒫𝓇ℯ𝓈𝓈 𝒫ℴ𝒾𝓃𝓉 зібрало найбільш актуальні тези й акценти форуму.

Кластер допоможе заощаджувати МСБ, що найбільше сплачує за електроенергію

За 5 років в роботі пулу взяли участь більше 700 представників бізнес-спільноти Вінниччини, 45 підприємств презентували свою продукцію, розповідає Голова Правління Кластеру “Енергетичний пул”, експерт UNIDO, експерт Вінницької ТПП Віктор Дядькович. Причому, вінницьке об’єднання надавало також свій майданчик колегам з Києва, Львова, Черкас.

Голова Правління Кластеру “Енергетичний пул” Віктор Дядькович

За даними керівника Кластеру, енергетичний ринок України склав у 2021 році 163 млрд кВт/год.

Наш ринок – це малі та середні підприємства, що сплачують найбільшу вартість за споживання електроенергії. Вони споживають 48 млрд кВт/год на рік. Це, здебільшого, – комунальні заклади та компанії, фізособи, великі підприємства”, – повідомляє пан Дядькович. 

У своєму виступі він означив найближчу мету енергетичного об’єднання для цільового сегменту з 3 600 підприємств малого й середнього бізнесу Вінницької області. Це – впровадження протягом 2023 року динамічних сонячних електростанцій (СЕС) на 1 000 кВт пікової потужності встановленого обладнання. Цьому мають сприяти синергія ідей, глибокої фахової експертизи учасників пулу й застосування релевантних інструментів та найновіших технологій у сфері енергетики.

Біоенергетичний ресурс дозволить Україні відмовитися від газового імпорту

Експерти “Енергетичного пулу” акцентують: сьогодні енергетики країни й Вінниччини, зокрема, найперше сфокусовані на справді героїчному подоланні наслідків російських терористичних атак. Водночас, вони у цих надскладних умовах вже сьогодні створюють енергетичну модель майбутнього, побудовану на сучасних технологіях та інноваціях, штучному інтелекті, досягненнях зеленої енергетики.

 

“Проблема енергетичної безпеки в умовах війни сьогодні стала наріжною, – акцентує у своєму виступі заступник голови правління з питань енергетичної політики і енергетичної безпеки агрохолдингу “MXП”, президент компанії “MXП Еко Енерджі” та Голова Правління громадської спілки “Global 100 RE Ukraine” Олександр Домбровський.

Разом із тим, ми потребуємо нової філософії, нової концепції енергетичної безпеки й моделі в Україні”. 

Сьогодні українці стали свідками того, що енергетична зброя є не менш потужною, ніж ядерна, констатує в коментарі нашому виданню топ-менеджер.

“Всі ми бачимо той винятковий цинізм і жорстокість, з якою агресори намагаються розправитися з українською енергетичною інфраструктурою”.

У цьому контексті все те, що приносить нові технології, нові ідеї, нові безпекові рішення – це більше, ніж на часі, зауважує Олександр Домбровський.

“Саме ці компоненти потужно розиває “Енергетичний пул”, інтегруючи людський капітал, найкращі експертизи й виробничі практики в енергетичній сфері рідної мені Вінниччини”.

Керівник енергетичної компанії розповідає, що “MXП” ще 2008 року підписав із регіональною владою угоду про інвестиції в 2 млрд дол. у великий агро-промисловий проєкт.  

заступник голови правління з питань енергетичної політики і енергетичної безпеки агрохолдингу “MXП” Олександр Домбровський.

“Наріжним елементом бізнес-моделі нашої компанії є біогазові комплекси.  Один такий комплекс побудували в Дніпропетровській області потужністю 5,5 Мегават.  Другий – на 12 Мегават – споруджено в Ладижині. Сьогодні, навіть на тлі недавнього блекауту в місті, значних обмежень по енергетичних ресурсах комплекс працює практично на 100 відсотків потужності”, – ділиться пан Домбровський. 

За його словами, енергокомплекс є насправді моделлю циркулярної економіки, за якої компанія є самодостатньою в виробництві й споживанні власних ресурсів – на основі якнайглибшої переробки продукованих відходів. 

“Переробляючи відходи при вирощуванні курей, ми виробляємо біогаз, з нього продукуємо електричну енергію. Також виробляємо високотемпературний пар, який використовуємо в наших індустріальних технологіях. Використовуємо тепло для виробництва твердих і рідких органічних добрив, які повертаємо в наш банк землі. Таким чином, відроджуємо родючість грунтів, якими управляємо”, – так топ-менеджер описує модель циркулярної економіки, що є кейсом компанії “MXП”.

Олександр Домбровський переконаний: біоенергетика – один із надважливих інструментів енергетичної безпеки держави і окремо взятої компанії, – особливо в аграрному і переробному секторі.

“За оцінками нашої біоенергетичної асоціації – а я є одним із членів її правління, біоенергетичний ресурс України в еквіваленті природного газу – це майже 10 мільярдів кубометрів. Це – рівно стільки, скільки нам необхідно, щоб Україні взагалі нічого не потрібно було імпортувати. Натомість, можна було би навіть експортувати газ”, – підбиває підсумок топ-менеджер. 

Пережити зиму: влітку дефіциту електроенергії не буде?

“Енергетичний пул” – вельми потужна профільна організація, яка здійснює глибоку аналітику в енергетичній галузі, ділиться з “Новинами Вінниці” Генеральний директор ПАТ “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук. 

“Її фахівці надають ексклюзивну інформацію тим, хто енергетикою займається щоденно. Пропонують дуже продуктивні рішення, які здатні стабілізувати  українську енергетику. Наприклад, – великі мобільні електростанції, міграції генерації, інші актуальні для енергетики новації”, – констатує керівник обласної енергокомпанії. 

Генеральний директор ПАТ “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук.

На запитання про нинішній стан з електроенергетичними потужностями в регіоні на тлі постійних російських обстрілів, Андрій Поліщук запевняє: ситуація з розподілом на Вінниччині є хоч і складною, проте керованою.

“Наразі обмеження по мережі в області сягають до 50 відсотків. Тож, нам потрібно пристосуватися до надскладних режимів. Які в принципі перестануть бути такими, коли перейдемо в літній сезон. З сьогоднішнього дня ми впровадили більш гнучкий графік. Тож, сподіваюся, споживачі це відчують в позитивному контексті”, – зазначає пан Поліщук.

Він каже, що наразі Вінницькій області потрібно приблизно 650 Мегават. Натомість, за “квотою” від “Укренерго” регіон отримує потужність у 350 Мегават. Влітку ж потрібно близько 420-450 Мегават для повного електрозабезпечення всіх споживачів регіону, отже тоді дефіциту потужностей не буде.

“Вінницяобленерго” вже наближається до стабілізації енергосистеми, – розповідає пан Поліщук. – Сьогодні вже працюємо з крупними підприємствами, домовляємося про складення безпеперевних циклів для двох, трьох, чотирьох виробничих компаній. Заповнюємо рівномірно графіки, щоб забезпечити більш-менш сталий режим електропостачання”. 

Топ-менеджер запевняє: “Лишень компанія повністю комп’ютеризує всі виробничі й бізнес-процеси, як усі графіки будуть виконуватися в автоматичному режимі. І вже тоді зможемо достеменно повідомляти мешканців Вінниччини про підчерги, про максимально точний час відключень і під’єднань. Плануємо наступного тижня оприлюднити цю інформацію для вінничан. Тоді вже всі зможуть більш точно планувати своє життя, роботу, приватні справи”. 

“Bandera Power”: на виході цивільна версія?

Наше видання звернулося за коментарем до ще одного учасника сесії “Енергетичного пулу” – топ-менеджера вінницької компанії-виробника відомого в усій країні бренду “Bandera Power”. Це – блок багатоканальної швидкої зарядки та автономного освітлення, що його використовують нині в ЗСУ та в бізнес-секторі.

Ми запитали СЕО ТОВ “Промавтоматика Вінниця” Михайла Ганчука про те, чи стане доступним унікальне джерело автономного живлення і для вінничан – задля побутових потреб.

 “Попри широкомасштабну агресію з боку росії, терор проти української енергетичної галузі, наш профільний бізнес сьогодні як ніколи мотивований до нових ідей, розробки інноваційних продуктів. Так і з’явився “Bandera Power” – спочатку для наших військових. Адже, в певний момент заряджена рація чи тепловізор рятує життя наших воїнів на фронті”, – ділиться пан Ганчук.

Схожий гаджет, за словами керівника компанії “Промавтоматика Вінниця”, став актуальним і для широких верств українців. “Наш наступний продукт – це “XB Power”, блок автономного живлення, розроблений і адаптований під потреби побутових споживачів”. 

“Пристрій забезпечує живлення, наприклад, газових котлів, в тому числі циркуляційними насосами, холодильників, іншої побутової техніки. Того, що необхідно для нормального життєзабезпечення громадян. Найближчим часом ми фіналізуємо продукт. Нині він проходить останні бета-тестування – тобто, тестування виробу вже в реальних умовах”, – анонсує новацію Михайло Ганчук.

Автор: Андрій РЯЩЕНКО

Попередня публікаціяВінницькі пластуни запрошують дітей на передноворічну вечірку
Наступна публікаціяСьогодні, 19 грудня, у Вінниці буде ясна погода без опадів