Лікар-комбустіолог, завідувач Клінічного Центру термічної травми та пластичної хірургії обласної клінічної лікарні імені М.І.Пирогова Роман Чорнопищук, розповів як діяти при переохолодженні та обморожені.

У холодну пору року підвищується ризик переохолодження. Лікар радить не ігнорувати цей вид травми, оскільки тривалість її лікування удвічі перевищує тривалість лікування постраждалих з опіками.

Роман Чорнопищук відзначає, що переохолодження можна отримати не тільки тоді коли стовпчик термометра показує -30 чи -40 градусів.  Вплив на це має і рівень вологості, а наразі ще й перебої зі світлом й опаленням через війну.

«Хочу зазначити, що визначити стан переохолодження чи обмороження відразу надзвичайно важко. Перше, що ми бачимо мармурове тіло і відчуваємо холодні кінцівки. Холод на відміну від опіку не знищує клітини, а заморожує їх на тривалий час. Обмороження дуже підступне, важливо адекватно оцінити стан та масштаби ушкодження. Тому, якщо ви отримали переохолодження чи обмороження не варто займатися самолікуванням, а краще негайно звернутися до лікаря», – каже  Роман Чорнопищук.

Поради від лікаря, що робити при переохолодженні чи обмороженні:
  • Людина має знаходиться у теплому приміщенні.
  • Необхідно дати постраждалому щось тепле випити – чай, компот чи навіть суп. Це допоможе поступово допоможе відновити термобаланс з середини.
  • В жодному разі ушкоджені ділянки тіла не варто розтирати спиртом чи снігом. Це може поглибити ушкодження.
  • Не варто вживати алкогольні напої.
  • Якщо ви відчуваєте лихоманку, слабкість, втому й сонливість – звертайтеся до сімейного лікаря, або ж до опікового відділення.

 

Попередня публікаціяКонцерти, екскурсії, майстер-класи та Хакатон ідей: куди піти на уїк-енд у Вінниці
Наступна публікаціяНа Вінниччині зібрані податки сягнули за понад 21 мільярд гривень