Російські варвари намагаються масованими ракетними обстрілами зруйнувати як енергоінфраструктуру нашої країни, так і вітчизняну економіку, робочі місця й назагал життя українців.

Однак, із початку війни росії проти України вони навчилися не лише героїчно воювати й перемагати, а й успішно працювати в екстремальних умовах. Міста й села періодично й надовго охоплює темрява, нібито зникає інтернет і навіть мобільний зв’язок, та мільйони продовжують працювати: онлайн, чи офлайн, з дому, чи з офісу.

Як зберегти і організувати робоче місце без централізованого електропостачання? Яке обладнання критично необхідне для стабільного інтернету та заряджених комп’ютерів і мобільних телефонів? Журналіст “Vinnytsia Press Point” звернувся до фахівців IT-сфери й представників бізнесу з проханням поділитися власним досвідом.

Оптико-волоконний інтернет і станція автономного живлення

“Якщо говорити в контексті роботи онлайн з дому і досягнення автономності, то достатньо в нинішніх умовах мати ноутбук, бажано, з потужним акумулятором, тримати під рукою мінімум два павербанки на повному заряді, – ділиться з нашим виданням експерт Центру розвитку інновацій з питань цифровізації та аналітики Big Data Михайло Лейченко. – Також варто використовувати щонайменше два мобільні телефони з пакетами двох різних операторів. Якщо “зникає покриття”, інтернет одного з них, то можливо буде перемкнутися в мережу іншого оператора”.

Експерт не заперечує того, що в економ-форматі не буде зайвим придбати wi-fi-роутер, який живиться від вбудованого акумулятора. Втім, на його думку, користувач так само залежатиме від якості трафіку мобільного оператора, яка може погіршуватися в умовах постійних відключень струму. Є випадки, коли людина навмання випробовує в wi-fi-роутери сім-карти різних операторів, щоб отримати більш-менш “притомний” інтернет. При цьому вона, звісно, втрачає час і гроші.

“З мого особистого досвіду, цілком можливо знаходити в схожих ситуаціях колективні рішення. Вони – хоч і не з дешевих, проте видаються оптимальними під час війни. Наприклад, є сенс скооперуватися з сусідами, щоби спільно придбати обладнання “Starlink”. Його можна встановити в якомусь одному помешканні, звідки забезпечуватиметься найкращий “сигнал” для всіх користувачів”, – розповідає пан Лейченко. 

Як домовитися з провайдером і бути онлайн без світла

З власного досвіду експерт пропонує ще одну альтернативу: “Я мешкаю в приватному будинку. Після масових атак рашистів на енергетичну інфраструктуру в жовтні цього року, звісно, почалися тривалі відключення електроенергії. Мобільний сигнал періодично “падав”, тож працювати онлайн здебільшого було неможливо. Відтак спільно з сусідами ми звернулися до провайдера кабельного інтернету з проханням встановити в нашій локації невелику станцію автономного живлення”, – розповідає Михайло Лейченко

Далі IT-експерт акцентує на тому, що більшість провайдерів інтернету використовують сьогодні технологію пасивних оптичних мереж (ПОН).

“Це – коли в ваше приміщення заходить не мідний інтернет-кабель, а оптико-волоконний. Він не потребує струму безпосередньо в будинку, натомість отримує живлення в локації провайдера, звідки розходяться його лінії передач. При цьому кабель під’єднують до ноутбука, чи стаціонарного комп’ютера і напряму користуються високошвидкісним інтернетом”, – пояснює пан Лейченко.

Він розповідає, що таким чином вдалося налагодити безперервну роботу з дому. При цьому вже від конкретних домовленостей з інтернет-провайдером залежить формат витрат і розрахунків.

“Можливо, люди самостійно профінансують відносно дороге рішення – встановлення локальної станції автономного живлення. А отже вони будуть звільнені протягом певного часу від абонплати. Якщо ж це забезпечить провайдер за власний кошт, то він може встановити для користувачів дорожчі пакетні тарифи”. 

Що ж до роботи з офісу, то тут все залежить від фінансових можливостей компанії, вважає Михайло Лейченко. В офлайн-форматі йому з колегами вдалося налагодити безперервну роботу – навіть в умовах блекауту – завдяки потужній станції автономного живлення.

“Це устаткування живиться як від акумуляторів автомобільного формату, так і від сонячних панелей. Коли з’являється централізоване електропостачання, то станція автоматично перемикається на загальну мережу, і далі працює стандартно та відновлює заряд батарей”.

Водночас експерт Центру розвитку інновацій звертає увагу на стрімке й, вочевидь, штучне подорожчання як схожих станцій автономного живлення, так і бензинових, дизельних, газових генераторів в Україні. Він згадує, що після боїв за Макаров і Бородянку, в яких брав участь, промоніторив разом із побратимами ціни на генератори. Виявив, що навесні таке устаткування підскочило в вартості вдвічі за кіловат потужності – в порівнянні з довоєнним часом.

Коли росіяни здійснили масовані обстріли в жовтні цього року, ціни у деяких постачальників зросли в 3-4 рази за кіловат потужності генератора.  Саме тому ми своє обладнання замовляли з Польщі, воно нам обійшлося втричі дешевше, ніж би ми придбали все це на українських маркетплейсах чи в рітейлі. І це – при тому, що держава пішла на поступки бізнесу, скасувавши ввізне мито і ПДВ на цю номенклатуру. Хтось героїчно, ризикуючи життям, захищає Батьківщину, а хтось, вельми спритний і хитрий, банально наживається на загальній біді”, – резюмує Михайло Лейченко. 

Як оптимізувати роботу гаджетів й відновити безперервне живлення

Порадами щодо того, як стабільно працювати онлайн, оптимізувати роботу гаджетів й відновити безперервне живлення всіх пристроїв під час блекауту, поділився з “Vinnytsia Press Point” засновник міжнародної консалтингової компанії “Visotsky Inc” Олександр Висоцький.

Очолювана ним бізнес-структура “онлайнова” на 90 %, в ній працює 200 співробітників зі всього світу, причому 76 з них в Україні. Більшість з них з початку інтенсивних рашистських обстрілів в жовтні ц. р. перебувала в Києві. Тож, за словами топменеджер, діяльність компанії опинилася під загрозою.

Втім, керівництво оперативно розробило детальні інструкції щодо організації роботи онлайн в екстремальних обставинах, і робота консалтингової структури стабілізувалася.

Найперше пан Висоцький радить ретельно дотримуватися рекомендацій  щодо економії заряду ноутбука/телефону. “Необхідно закрити всі непотрібні на момент роботи програми – месенджери, зум/скайп, антивіруси тощо. Натомість варто залишити тільки ті, що вкрай необхідні для поточної праці. Також потрібно закрити всі непотрібні Google-вкладки: не варто тримати відкритими 10-20 вкладок з таблицями, сервісами або документами. Також рекомендую підключатися на зідзвони без відео та по можливості з телефону”. 

Лайфхак: старий автомобільний акумулятор викидати не варто 

Для стабільного живлення всіх необхідних для роботи гаджетів експерт пропонує рішення з оптимальним рівнем фінансових вкладень. Йдеться про придбання джерела безперебійного живлення (ДБЖ), що широко застосовується в системах опалення та автомобільний акумулятор.

“Потрібно прикріпити два дроти до акумулятора за інструкцією приладу, увімкнути його в розетку, а власну зарядку для телефону й комп’ютера – в ДБЖ. Все готово! Один акумулятор на 55 ампер зможе живити та заряджати ноутбук і телефон протягом 5-8 годин. Після чого він відключиться й у вас залишаться повністю заряджені батареї телефону та комп’ютера. Якщо ж потрібно більше часу, то необхідний акумулятор із більшою місткістю (більше ампер). Або слід “паралелити” підключення двох-трьох акумуляторів”, – ділиться Олександр Висоцький.

Важливий нюанс: технічні експерти рекомендують використовувати ДБЖ у спарці з гелієвими або мультигелевими акумуляторами. Як стверджує засновник компанії “Visotsky Inc”, звичайні автомобільні свинцеві та Ni-Cd акумулятори теж підходять.

“Різниця полягає в тому, що автомобільні акумулятори гірше почуваються при постійних циклах перезаряджання, але вони на порядок дешевші. Якщо у вас на автомобілі акумулятор 3-5 років, то можна на авто купити новий, а старий використовувати вдома. Стартеру автомобіля потрібні високі пускові струми, які старий акумулятор з роками видає все нижче. При використанні з ДБЖ такої потреби немає”, – пояснює пан Висоцький.

Врешті-решт, якщо бюджету на придбання назагал недешевої зарядної станції не вистачає, керівник консалтингової компанії радить застосувати економваріант. Йдеться про використовувані джерела безперебійного живлення для комп’ютерів.

Пан Висоцький звертає увагу на те, що всередині у них стоїть акумулятор, який дозволяє забезпечити живлення на 30-40 хвилин, та з роками стає непридатним. “Однак, сама електроніка працює чудово і може ще продовжувати довго працювати”.

“Цей спосіб є найбільш економним, оскільки старі ДБЖ для комп’ютерів можна придбати за безцінь. При цьому додаткові зарядні пристрої акумулятора не потрібні, адже цю функцію виконує саме джерело безперебійного живлення”, – підбиває підсумок експерт.

Автор: Андрій Рященко

Попередня публікаціяУ Вінниці в понеділок буде хмарна погода, а на вечір піде сніг
Наступна публікаціяГрафік виключення світла на Вінниччині 28 листопада