За повідомленням ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб», під час щоденного моніторингу, який проводять фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, спільно зі структурними підрозділами в районах – радіаційний фон на Вінниччині не перевищує багаторічний рівень та не несе загрози мешканцям області.

Так за період з 31.10.2022 по 07.11. 2022р. виконано 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,10 мкЗв/год до 0,19 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

Лабораторно досліджено 326 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановлено:

-306 (94%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх дослiджених показниках.

-20 (6%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною» за показниками:

каламутність (комунальний водогін смт. Літин, м. Калинівка), перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) – м. Хмiльник КП «Хмільникводоканал», м. Калинівка, загальна жорсткість, (комунальний водогін в Могилів-Подільському районі), амоній (сілкий водогін Могилів-Подільський район).

Зазначені відхилення пов’язані з природними та техногенними чинниками, зокрема забрудненням підземних джерел та р. Південний Буг, стоком органічних забруднень у володжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси.

Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми. Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

“Попереджаємо про необхiднiсть кип’ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу бутильованій воді та воді на розлив”, – застерігають фахівці.

Варто додати, що дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження і дозиметричного контролю, готові взяти участь у проведенні відповідних лабораторних та інструментальних досліджень за зверненням територіальних органів ДСНС та військово-цивільних адміністрацій.

Попередня публікаціяПопередження! На Писарівському родовищі мігматитів завтра відбудуться планові вибухи
Наступна публікаціяУ Вінниці визначили 37 художніх робіт переможців конкурсу «Спадок Григорія Сковороди у буянні фарб творчості юних талантів». Фото