У Вінниці презентували міську гастрономічну мапу «Смачна Вінниця». Її надрукували накладом 7 тисяч примірників і будуть розповсюджувати безкоштовно.

Гастромапа – це нова туристична карта Вінниці, на якій позначено 38 закладів гостинності. Є на мапі і пам’ятки архітектури, цікаві атракції та музеї. Видання кишенькового формату і має зручну систему навігації. Позначки-піктограми вказують розміщення туристичних об’єктів в місті.

Розробили мапу «Смачна Вінниця» департамент маркетингу міста та туризму спільно з КП «Офіс туризму Вінниці» та ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль». Друк здійснили коштом рестораторів. Презентували її 3 листопада у підвальному конференцзалі готелю «Франція». Серед запрошених гостей були представники закладів гостинності, музейники, гіди та готелярі міста.

«Сфера гостинності загалом і ресторанний бізнес зокрема є важливою складовою економічного фронту, який забезпечує роботою людей та сплачує податки до бюджету. Хочу нагадати, що вінницькі заклади з перших днів повномасштабного вторгнення активно включились у допомогу, безкоштовно годуючи ВПО, бійців та волонтерів. І ми сподіваємось, що цей наш новий спільний продукт, – гастромапа “Смачна Вінниця”, – стане додатковим інструментом та імпульсом у їх роботі», – каже голова ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль» Інна Кривешко.

Прикметно, що вінницька гастромапа – перша друкована карта, адаптована до реалій воєнного часу. У ній розміщені позначки про заклади, які функціонують як тимчасові укриття під час повітряних тривог.

Що рекомендують спробувати укладачі мапи?

Найперше, що варто спробувати, відвідуючи Вінницю, – це легендарні страви подільської кухні (картопля по-уланівськи, зіньківська ковбаса та вінницьке сало), а також страви з вишнею (наприклад, борщ), що є вінницьким гастросимволом. Заклади, де є подібні страви, позначені у гастромапі двома піктограмами: вишеньками і шматочком сала.

Також біля кожного із закладів гостинності укладачі вказали фірмову страву. Це деталь, що розкриває концепцію, формат та середній чек закладу. Серед суто локальних позицій – старовінницький суп з телятиною в тісті, форшмак «Єрусалимка», пивна юшка з білими грибами, щічки яловичі з вишнею, подільський улич, манзарі з домашнім сиром та зеленню і навіть хачапурі по-подільськи.

Перебуваючи у Вінниці або завітавши до Міста ідей, можна скуштувати авторські інтерпретації котлети по-київськи, кримського чір-чіра з телятиною, польського журека у свіжоспеченому хлібі, мексиканського фахітос, французького сиру фурм д’Амбер із запеченою грушею, італійської пасти Карбонара в головці пармезану.

Для любителів м’ясних страв у гастромапі «Смачна Вінниця» представлена качина ніжка конфі з ожиновим соусом, медові реберця і печене вепрове коліно. А якщо до смаку рибні страви, укладачі радять спробувати філе дорадо з овочами, стейк лосося з кабачковим пюре чи хоспер стейк з осетра.

Серед фірмових страв є й улюблені багатьма бургери, піци, роли, голубці і деруни. А для фанатів солодкого – сирники у шоколадно-кокосовому соусі та меренга київська. Творці мапи впевнені, що кожен знайде щось для себе і відчує Вінницю на смак.

Де її можна отримати?

Для безкоштовного розповсюдження видання розмістять у закладах-учасниках гастромапи, музеях, центрах дозвілля та найпопулярніших готелях (за рейтингами онлайн-платформ). Також отримати карту можна буде під час екскурсій від Офісу туризму Вінниці та при замовленні подарунків з платформи BYVI.

Онлайн-версію туристичної гастрономічної мапи «Смачна Вінниця» можна переглянути за посиланням:
https://vinnytsia.city/turystychna-karta-smachna-vinnytsya/.

 

Попередня публікаціяВінниччина отримала швидку для акушерсько-гінекологічних бригад від UNFPA
Наступна публікаціяВ понеділок у Вінниці відбудеться великий концерт Сергія Асафатова