На початку тижня в Томашпільському ліцеї відкрили пам’ятну дошку Костянтину Петеру – уродженцю Вінниччини, військовому діячу періоду УНР, борцю за Незалежність України.

Про це повідомляють в ОВА Вінниччини.

“Постать Костянтина Петера є яскравим прикладом для виховання молодого покоління, що та боротьба, яку вели українці сто років тому проти більшовицьких загарбників – триває нині. І сьогодні, українці чинять спротив за існування Української держави – ми переконані що перемога буде за нами, адже правда на нашій стороні” – відзначив кандидат історичних наук Богдан Галайко.

Нагадаємо, Констянтин Петер народився в с. Пилипи-Борівські Томашпільської ТГ. Протягом життя він був військовим діячем, учасником Української революції 1917-1921 рр. сотником Армії УНР та співробітником штабу Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри. Брав активну участь у діяльності ОУН: працював референтом пропаганди Станіславського Окружного Проводу ОУН, майором УПА та учасником боротьби за Незалежність України у ХХ столітті. Серед побратимів Костянтин Петер мав псевдонім «Сокіл», «Гонта».

Представники Центрального міжрегіонального відділу УІНП провели популяризаційно-просвітницьку бесіду про історію боротьби за Незалежність України та тяглості мілітарних традицій від часів Української Народної Республіки, діяльності Української повстанської армії до сучасних захисників України.

Цього дня співробітники відділу УІНП презентували добірку найактуальніших відань та арт-плакати “Визначні діячі Української революції 1917-1921 років”.

Зазначимо, що Відкриття дошки стало можливим за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОВА, Томашпільського мецената та громадського діяча Сергія Тімкова, Томашпільської селищної ради.

Пам’ятаймо славні дні наших Визвольних змагань! Обово’язково переможемо сьогодні! Слава Україні!

Попередня публікаціяУ Вінниці відбудеться фотовиставка просто неба «Україна. Війна та опір»
Наступна публікаціяУ Вінниці сьогодні виключатимуть світло на кількох вулицях