Щороку у Вінницькій області реєструються випадки отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, протягом 6 місяців поточного року було зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами із 7 потерпілими, серед них – одна дитина.
З липня по сьогоднішній день статистика поповнилась ще шістьма випадками. У Вінниці – 2, у Могилів-Подільській територіальній громаді – 4 та у Гайсинській, Жмеринській, Козятинській, Калинівській і Хмільницькій ТГ – по 1 випдку. На сьогодні з початку року від отруєнь грибами потерпіло – 14 осіб з них 3 дитини.
Основна причина отруєнь – це вживання різних видів дикорослих грибів (рядовки, сироїжки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки тощо), як свіжих з порушенням термічної обробки (лише відварені, або лише обсмажені), сушених (без термічної обробки), так і маринованих (куплених з рук).
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
-Не купуйте гриби на стихійних ринках
-Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
-Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
-Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
-Не куштуйте сирі гриби.
-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Основні симптоми:
-нудота. блювота;
-різкий біль у животі;
-діарея;
-запаморочення;
-підвищення температури тіла;
-зниження пульсу;
-задуха. судоми;
-марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Також категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.