Щороку у Вінницькій області реєструються випадки отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, протягом 6 місяців поточного року було зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами із 7 потерпілими, серед них – одна дитина.

З липня по сьогоднішній день статистика поповнилась ще шістьма випадками. У Вінниці – 2, у Могилів-Подільській територіальній громаді – 4 та у Гайсинській, Жмеринській, Козятинській, Калинівській і Хмільницькій ТГ – по 1 випдку. На сьогодні з початку року від отруєнь грибами потерпіло – 14 осіб з них 3 дитини.

Основна причина отруєнь – це вживання різних видів дикорослих грибів (рядовки, сироїжки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки тощо), як свіжих з порушенням термічної обробки (лише відварені, або лише обсмажені), сушених (без термічної обробки), так і маринованих (куплених з рук).

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

-Не купуйте гриби на стихійних ринках

-Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

-Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

-Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

-Не куштуйте сирі гриби.

-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

-Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Основні симптоми:

-нудота. блювота;

-різкий біль у животі;

-діарея;

-запаморочення;

-підвищення температури тіла;

-зниження пульсу;

-задуха. судоми;

-марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Також категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Попередня публікаціяНа Вінниччині колишні безхатченки роблять окопні свічки
Наступна публікаціяНа Вінниччині зазнав аварії винищувач, пілот катапультувався