В Україні зростає кількість випадків захворювання на COVID-19. За інформацією МОЗ за минулий тиждень виявлено майже 37 тисяч нових підтверджених випадків COVID-19. Померло 90 інфікованих, до медзакладів госпіталізовано 6273 пацієнти.

За даними Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб протягом минулої доби на Вінниччині зафіксували 549 випадків захворювання. Протягом останньої доби маємо 2 летальних випадки.

Відтак у МОЗ затвердили наказ №1586, який запроваджує важливі зміни щодо вакцинації проти COVID-19. Про це на брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він зазначив, що попри контрольовану ситуацію із захворюваністю на COVID-19 повинна бути готовність до подальшого зростання кількості випадків захворювання. Один із важливих етапів цієї готовності – це вакцинація, у першу чергу для груп ризику. Щоб якомога більше людей могли захистити себе від госпіталізації та смерті внаслідок COVID-19 у МОЗ дозволили дозу всім охочим, особливо людям з хронічними захворюванням та людям віком 60+.

Друга бустерна доза дозволяється всім повнолітнім з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Основне: інактивовану вакцину CoronoVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин.

Тобто, якщо людина отримала базовий курс вакциною Comirnaty, Moderna чи будь-якою іншою вакциною, вона може отримати бустерне щеплення (як перше, так і друге) вакциною CoronoVac. Ці схеми вакцинації, окрім того, що безпечні, ще й захищають від госпіталізації та ризиків смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Також наказом зменшено мінімальні терміни між базовим (первинним) курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер бустер можна зробити через 5 місяців після завершення базового курсу. Раніше цей термін складав щонайменше 6 місяців.

Остання важлива зміна – дозвіл вакцинації дітей віком 5-11 років проти COVID-19. Щеплення здійснюватимуть вакциною Comirnaty (Pfizer). Для дітей віком 5-11 років обов’язковою є інформована згода батьків або опікунів. Йдеться про форму N063-2/о – відповідно до статті 43 «Основ законодавства про охорону здоров’я». Раніше в Україні була дозволена вакцинація дітей віком від 12 років.

Важливо, Україна наразі очікує на відповідну вакцину, адже щеплення дітей віком 5-11 років передбачає інше дозування, ніж для дітей, які старше 12 років, та дорослих. Найближчим часом ця вакцина буде доступна в Україні.

Що фактично маємо наразі:

-Дорослі люди від 18 років повинні отримати базовий курс щеплень проти COVID-19 однією дозою вакцини Janssen або двома дозами вакцин CoronaVac чи Pfizer.

-Через 5 місяців після первинного курсу всім людям, старшим за 18 років, слід зробити перше бустерне щеплення.

-Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення.

Наразі в Україні доступно майже 5 млн вакцини CoronaVac, близько 400 тисяч доз вакцини Pfizer та 30 тисяч вакцини Janssen.

Перелік пунктів та центрів, а також контакти для запису на щеплення – за посиланням https://bit.ly/vaccinationpoints

 

Попередня публікаціяОдин із звільнених азовців парамедик з Вінниччини Назарій Гринцевич
Наступна публікаціяУ Вінниці відбудуться заходи соціального проєкту «Відкриті уроки по футболу»