Про це йшлося під час онлайн наради заступниці директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Тетяни Бондаренко з фахівцями закладів охорони здоров’я усіх рівнів, які удосконалили маршрут пацієнта для раннього виявлення онкологічних захворювань.

Як зазначила Тетяна Бондаренко, онкозахворювання важливо виявляти на ранніх стадіях, адже це збільшує шанси на одужання.

У 2021 році в жінок найчастіше діагностували рак молочної залози, у чоловіків – рак трахеї, бронхів.

Під час наради наголошували на необхідності проходження профілактичних оглядів. Для цього пацієнт має звернутися до сімейного лікаря на консультацію і отримати е-направлення до закладу спеціалізованої допомоги.

Відзначимо, що за е-направлення ряд досліджень безкоштовні. А саме:

Цитологічні;

Клоноскопія;

Мамографія;

УЗД;

Спіральна комп’ютерна томографія з внутрішньовенним контрастуванням;

Аналіз на простатичний специфічний антиген (ПСА).

«Ми маємо посилити роботу на первинному та вторинному рівні, аби онкозахворювання виявляли на ранніх стадіях. Це дасть можливість зберегти життя сотням пацієнтів. У нас є десять лікарень, які минулого року отримали сучасне обладнання, зокрема КТ. Це все має працювати на пацієнта завдяки проведенню якісних досліджень. Саме тому є затверджений графік стажування лікарів-рентгенологів та рентген-лаборантів у Подільському регіональному центрі онкології. Хочу наголосити, що коли до вас звертається пацієнт, не направляйте його з кабінету в кабінет. Зробіть максимально все для того, щоб йому було комфортно перебувати у вашому закладі. Онкохворі або пацієнти з підозрою мають потрапити на прийом до онколога впродовж 7-10 днів з моменту встановлення діагнозу чи підозри», – зазначила Тетяна Бондаренко.

Попередня публікаціяУ Вінниці дітей віком від 11 років запрошують у гурток спортивної радіопеленгації та орієнтування
Наступна публікаціяУ Вінниці ЮНІСЕФ облаштувало три центри навчання та дозвілля для дітей