З настанням осені зростає кількість випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій, в тому числі й COVID-19. Специфічного лікування цієї інфекційної хвороби, як відомо, у світі ще не винайдено. Хворобу легше попередити, ніж лікувати. А єдиним надійним засобом профілактики є вакцинація.

На даний момент у закладах охорони здоров’я Вінницької області та міста Вінниці в наявності достатня кількість вакцин, сертифікованих та рекомендованих Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я та МОЗ України: CoronaVac, Pfizer, Janssen.

Лікарі ДУ «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України уже отримали бустерну дозу вакцини, щоб захистити себе від COVID-19. Разом із ними до вакцинації долучилась активна молодь міста. Власний приклад – найкращий.

У Центрі громадського здоров’я також нагадують про те, що ефективність вакцин проти коронавірусної хвороби з часом згасає. Також з’являються нові штами вірусу. Бустерна ж доза допомагає поновити ефективність вакцини та подовжити захист від важкого перебігу та смерті від COVID-19.

Особливо доцільно подбати про отримання бустеру людям із груп ризику. Це літні люди, люди з серцево-судинними, легеневими хворобами, а також онкозахворюваннями та діабетом.

В Україні наразі можна отримати дві бустерні дози вакцини від COVID-19:

-1-у бустерну дозу можуть отримати все люди, старші за 18 років у період від 6 місяців з дати закінчення базового курсу вакцинації проти COVID-19:

-2-у бустерну дозу можуть отримати всі люди віком 60+ та люди 18-59 років з хронічними захворюваннями через 4 місяці після першого бустеру.

Якщо людина не належить до групи ризику та не має 60 років – наразі робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19 не рекомендовано.

Нагадаємо, що вакцинуватися від COVID-19 в Україні можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Перелік пунктів за посиланням (https://bit.ly/vaccinationpoints)

Попередня публікаціяНа кількох вулицях та у селах Агрономічне і Пирогово сьогодні будуть відключення світла
Наступна публікаціяУ Вінниці в лікарнях, аптеках та амбулаторіях від сьогодні «масковий режим»