Дату 29 серпня для встановлення Дня пам’яті захисників України було обрано невипадково, оскільки її присвячено воєнним подіям на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат.

Про це повідомляють в ОВА Вінниччини.

Цей день відзначається  щорічно на Вінниччині, як і скрізь в Україні, відповідно до Указу Президента від 23.08.2019, задля гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

Квіти до стели захисникам України  на площі Шевченка сьогодні покладали керівники області та міста Вінниці. В покладанні взяли участь: Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов, народний депутат України Ірина  Борзова, голова обласної Ради  Вячеслав Соколовий, заступники Начальника ОВА та  Вінницького міського голови. В скорботі схилили голови присутні, вшановуючи тих, хто вже ніколи не повернеться до своїх сімей, а залишиться навіки у вдячній пам’яті потомків.

Історія Дня пам’яті захисників України  пов’язана з подіями буремного серпня 2014 року та Іловайської операції,   коли відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення. Саме під час Іловайського котла мав місце масовий героїзм добровольців і військових та загинула найбільша кількість українських воїнів. Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже поспіли. І саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни.

“Кожного дня, а не тільки у дні пам’яті, маємо згадувати про ціну, яку заплатив і продовжує платити наш народ за свою свободу у страшній війні з росією вже в 2022 році.

Українці сьогодні згуртувалися, як ніколи, аби дати відсіч російським загарбникам–денацифікаторам. Жодна жертва не стане марною – ми продовжуватимемо боротьбу до нашої Перемоги.

Слава захисникам України! Вічна пам’ять Героям!”, – йдеться в публікації.

Попередня публікаціяЧотирьох вінничан винагородив Президент до Дня Незалежності України
Наступна публікаціяВінничани можуть приєднатись до Всеукраїнського забігу «Шаную воїнів, біжу за героїв України»