Наближається новий навчальний рік. В умовах воєнного стану дуже важливо, щоб діти мали можливість отримувати освіту. На сьогоднішній день в шкільних укриттях тривають роботи, спрямовані на те, щоб приміщення відповідали всім рекомендаціям, які надані перевіряючими комісіями. Міська рада максимально сприяє організації підготовки укриттів і виділила на ці потреби кошти. Також важливо, щоб учні мали можливість відвідувати заняття як онлайн, так і офлайн. У Вінниці створено такі можливості – батьки самі обрають той варіант навчання, який вважають зручним.

Про те, як буде організовано учбовий процес в новому навчальному році йшлось сьогодні під час пресконференції за участі заступниці Вінницького міського голови Галини Якубович та директорки департаменту освіти міської ради Оксани Яценко.

«Таких викликів, які зараз стоять перед нами, ще не було у жодному навчальному році. Проте, ми робимо все можливе, щоб діти були у безпеці і щоб всі учні, батьки яких хочуть, щоб вони навчались онлайн, мали таку змогу. У Вінницькій територіальній громаді є 44 школи комунальної форми власності, з них 30 мають укриття. 14 шкіл укриттів не мають, частина з них, де є така можливість, вже уклали угоди з власниками сховищ поруч», – каже Галина Якубович.

14 червня було надано лист ДСНС з рекомендаціями щодо облаштування найпростіших укриттів. З серпня – на законодавчому рівні внесені та дозволено оплачувати ремонтні роботи в укриттях за рахунок бюджетних коштів. Тож, наразі в укриттях закладів освіти тривають ремонтні роботи, щоб вони відповідали всім рекомендаціям.

Заступниця міського голови розповіла: «Ми знаємо, як організувати освітній процес, а щодо безпеки – нам допомагала служба ДСНС методичними рекомендаціями. Наразі проводяться ремонтні роботи в укриттях. Певні обсяги виконали самі колективи закладів освіти, також допомогли батьки школярів. Хтось приходив і працював фізично, хтось допомагав технікою. Ніяких коштів на облаштування укриттів не збирали. Ми дуже вдячні батькам, які самі пропонували свою допомогу».

Директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко розповіла про опитування батьків щодо того, у якому форматі вони хочуть, щоб навчались їхні діти. «Станом на 1 серпня 83% батьків бажають, щоб для їх дітей організували навчання в онлайн-форматі, 17% – офлайн. Наразі департамент освіти постійно моніторить думку батьків щодо організації освітнього процесу в оптимальному форматі.

«До прикладу, у школі є 5 перших класів. З них для офлайн навчання буде сформовано один клас. Решта класів разом зі своїми вчителями будуть займатись онлайн. Якщо в одному закладі двоє дітей, які бажають навчатись офлайн, а в іншому, що поруч, є вісім, ми пропонуємо об’єднати учнів в один клас в школі, де є укриття», – розповідає Оксана Яценко.

Також очільниця департаменту освіти зазначила, що у кожній школі схему організації освітнього процесу формує педагогічний колектив. «Не всі школи мають найпростіші укриття, але ми допомагаємо їм шукати варіанти, або укладати договори з власниками будівель, де вони облаштовані, або організовувати навчання класів на базі інших шкіл, де є така можливість», – зазначила Оксана Яценко. Як будуть навчатись школярі, в одну чи дві зміни, буде залежати від кількості охочих займатись офлайн та місткості укриттів. Щодо розкладу роботи – кожен заклад визначає його самостійно. Він буде доведений до відома учнів та їхніх батьків.

Усі укриття в закладах освіти забезпечені необхідним обладнанням. Разом із дітьми в них перебуватиме і медична сестра та інші працівники школи. Наразі колективи закладів освіти проходять безкоштовні курси «Першої домедичної допомоги», які проводить Вінницька обласна організація «Товариство Червоного Хреста України».

Попередня публікаціяСьогодні по обіді у Вінниці відкриється виставка декоративно-прикладного мистецтва
Наступна публікаціяВінничанки стали призерками світової першості з ММА