Колись, до повномасштабного вторгнення росії, хлопці, які служать у ТРО ЗСУ, мали цілком мирні професії, не пов’язані з військовою кар’єрою. Юрій був журналістом, Орест мав свій масажний салон, а Євген займався металопластиковими вікнами. Після 24 лютого вони добровольцями пішли у Тероборону і поїхали на передову у складі новоствореного підрозділу аеророзвідки.

Інтерв’ю та відео з вінничанами оприлюднили у Ветеранському просторі.

На днях аеророзвідники завітали до Ветеранського простору. Вони, зокрема, детально розповіли, для чого військовим потрібен саме дрон DJI Matrix 300 і як на передовій такий дрон допомагає ефективно відстежувати ворога.

Розповідають, що завдяки польотам дрона вдалось виявити великі скупчення ворога, по яких працювала не тільки наша артилерія, але й авіація. На запитання про успішні кейси, аеророзвідники з усмішкою відповідають, що їхні успішні кейси залишились біля лісу спаленими.

«Засікли ми біля одного населеного пункту орків: там був тракторний стан і силосна яма, туди кілька танків під’їхало, піхота орків підійшла. І коли ми ці дані передали, то наші й вдарили. Від окупантів тільки капці залишились», – розповідає Юрій.

Для чого потрібні дрони?

Дрони потрібні для виконання оперативно-тактичних завдань на лінії зіткнення, для виявлення позицій ворога, для визначення скупчення його техніки та коригування вогню.

Чому саме Маtrix 300? Чим він особливий?

«Він дороговартісний, бо особливість його у камері, що коштує з половину ціни самого дрона. Вона дозволяє бачити багато-багато деталей за 10 кілометрів. Що це дає? Група, яка користується дроном, не обов’язково має під’їжджати на передову лінію фронту, де є великий ризик мінометних обстрілів. Тобто вона може і з другої, і з третьої лінії провести зліт. До того ж там менший вплив РЕБів (радіоелектронна боротьба) противника. А РЕБів ворога на передовій є багато. Вони контрбатарейні, контрбезпілотні, вони одразу на зльоті перебивають сигнал GPS.

Зараз іде війна мізків. Артилерії, щоб вона точно попадала, треба знати, куди стріляти. І дрон якраз та штука, яка показує, куди цілитись, не покриваючи увесь квадрат, як це люблять робити орки, а бити точно по позиціях», – розповідають аеророзвідники.

А хтось з вас трьох уже “літав” на такому дроні? Яке відчуття?

«Коли у людини в окопі видно навіть волосся на шкірі завдяки камері Матрикс, то щелепа “відпадає”… Дрон піднімається на висоту до одного кілометра і пролітає вперед на 10 кілометрів. Ми можемо побачити не тільки передній план супротивника, але і його артилерію, його РСЗВ, скупчення, які він веде до виходу на передній план. Це дуже важливо, бо можна їх накрити ще до виходу на передній план, – пояснюють розвідники. – Якщо ми знаходимо противника першими, вражаємо його, то він не добереться до наших позицій і не почне атакувати наших хлопців. Ми захищаємо їх», – діляться військові.

Ви проходили спеціалізоване навчання?

«Спеціалізоване навчання ми проходили вже після отримання бойового досвіду. Ми пройшли курс з бойового застосування БПЛА, а практику пройшли спочатку на фронті. До того, що на курсі дається корисного, ми дійшли власним досвідом. Хоча дуже вдячні всім, хто готує такі курси і ділиться своїм досвідом. Завдяки цьому ми стаємо більш умілими і більш небезпечними для ворога», – діляться вони.

За словами аеророзвідників, хлопці на завданні, маючи такого дрона, не доїжджали до лінії фронту кілометрів шість.

«Оресту, щоб зняти позиції ворога, доводилось керувати дроном, сидячи в окопі, а Женя чекав «на стрьомі» на відстані 600 метрів від нас. Коли ми закінчували, по рації його викликали, щоб нас забирав. І ще про час польоту на передку – в ньому ми обмежені. 10 хвилин – і нас уже точно починає бачити РЕБ ворога, і туди може прилетіти, – додає Юрій. – А висота польоту Матрикса така, що його зором не побачиш. І йому не потрібно дуже літати вперед. Зазвичай дрони губляться, коли ти думаєш, ну щоб ще трішки вперед – ти летиш далі, тебе глушать і ти втрачаєш дрон…

Хоча у хлопців такого не було, але статистика втрат дронів досить велика. Чому так багато дронів втрачають? Хочуть, наприклад, показати танк зблизька, красиво. Воно, звичайно, так, але дрон вартістю 100 і більше тисяч, щоб показати танк?!. Немає у цьому сенсу. Хоч і покажеш танк здалеку, але ж ти дрон збережеш!», – каже Юрій.

Попередня публікаціяУ Вінниці розпочали досудове розслідування повідомлення про замінування шкіл
Наступна публікаціяВінничанам розповіли про загрозливі ознаки: коли час звертатися по психологічну підтримку