Дирофіляріоз. В Україні це єдиний трансмісивний гельмінтоз, що передається людині після укусу кровосисних комах, в основному комарів.

В ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за 2020 рік було зареєстровано 1 випадок дирофіляріозу, та за 2021 рік – 1 випадок. За поточний період 2022 року було зареєстровано 2 випадки дирофіляріозу.

Про це повідомляють в ДУ “Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.

Дирофіляріози – тканинні зоонозні гельмінтози, яким характерна трансмісивна передача, повільний розвиток, тривалий перебіг та осередкове розповсюдження. Тобто зараження відбувається лише при укусі комара, від людини до людини не передається! Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається!

Вони ендемічні не тільки для територій з теплим та вологим кліматом , але і для багатьох країн з помірним кліматом.

Дирофілярії – це тонкі ниткоподібні нематоди білого кольору, на тілі гельмінта є повздовжні кутикулярні гребні та ніжна поперечна кільчастість. Довжина тіла статевозрілих самок Dirofiaria repens досягає 135 – 150 мм, довжина тіла самця 48-70мм.

В абсолютній більшості описаних випадків дирофілярії знаходяться під шкірою чи слизовими оболонками.

З моменту зараження до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років. Перші симптоми захворювання – безболісна пухлина, у місці локалізації якої відчувається сверблячка і печія різного ступеня інтенсивності. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта, що виражається в пересуванні чи ущільнення пухлини під шкірою. Відстань, на яку переміщається гельмінт, складає від декількох до десятків сантиметрів, швидкість міграції до 30 см за 2 доби.

Первинний діагноз у більшості випадків фіброма, атерома, кіста, пухлина, що при несвоєчасному видаленні гельмінта гноїться, розвивається абсцес, з якого при розкритті вилучається гельмінт. У жодному з випадків у крові не були виявлені мікрофілярії. Місце, де «осідає» дирофілярія є основною ознакою клінічних проявів: від пухлини на тілі під шкірою до уражень очей, суглобів, внутрішніх органів (Австралія, Японія, США, Канада Італія, Франція та ін.) діагностується як легеневе захворювання.

Ураження очей супроводжується появою вузлів під шкірою повік або кон’юктивою, іноді їх розповсюдженням в очну ямку. Спостерігається набряк вік, хемоз кон’юктиви, біль, сльозотеча, діплодія.

Частіше зустрічаються «атероми» спини, плеча, передпліччя, інколи – повік. У більшості випадків це – поодинокі пухлини.

Видалення «атером» оперативним шляхом супроводжується , як правило, вилученням одного живого гельмінта , довжиною 10-15 см.

Профілактика

  • Своєчасне лікування тварин як джерела хвороби (здійснюється ветеринарною службою). В якості профілактики дирофіляріозу у собак і кішок можна використовувати різні види нашийників та інші засоби, що захищають від бліх і кліщів, що також є переносниками збудниками багатьох захворювань, у тому числі і дирофіляріозу.
  • Деларваційні та дезинсекційні заходи боротьби з переносником (здійснюється підприємствами усіх форм власності).
  • Лікування та диспансерний нагляд (до 3 місяців) за хворими (здійснюється лікувально-профілактичними закладами).
  • Організація та виконання робіт в осередках (п’яти кілометровій зоні). В осередках дирофілярітозів необхідно проводити обробку проти комарів і захищати комах від їх нападу в місцях з великою чисельністю комарів рекомендується обмежити прогулянки тварин у вечірню пору, тобто в період масового нападу комарів, розміщувати собак потрібно в приміщеннях, не доступних для комарів. Людина може себе захистити використовуючи різного роду репеленти – препарати, що відлякують комарів і мошкару, ефективно використання електрофумігаторів з інсектицидними пігулками або рідинами, інсектицидних спіралей, носіння спеціального одягу, накидок на голові, застосування пологів, засічення вікон та дверей.

В лабораторіях ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» забезпечується проведення досліджень, необхідних для встановлення діагнозу дирофіляріоз.

Попередня публікаціяНа Вінниччині затримали чоловіка, який лопатою мало не забив односельця
Наступна публікаціяНа Вінниччині підозрюваного в розбійному нападі на жінку з дитиною залишили під вартою