У Головному управлінні статистики повідомили про споживання продуктів харчування домогосподарствами Вінницької області (за даними вибіркового опитування домогосподарств у 2021 році).

Про це повідомляє сайт Новини Вінниці з посиланням на управління статистики.

За цими статистичними даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у 2021 році середньомісячні сукупні витрати вінницьких домогосподарств склали 11424 гривень. Для порівняння роком раніше – 9520 гривень.

«Критерієм якості матеріального становища населення є частка доходів в сімейному бюджеті, яка витрачається на продовольчі товари. Відомо, що чим вище ця частка, тим нижче рівень матеріального добробуту».

Половину із сукупних витрат (50%) домогосподарства області витрачали на харчування (усереднене домогосподарство України витрачало стільки ж).

Довідково: Сукупні витрати на харчування складаються з грошових витрат, а також вартості спожитих домогосподарством продовольчих товарів, отриманих з особистого підсобного господарства та в порядку самозаготівель або подарованих родичами та іншими особами.
Сукупні витрати на харчування одного домогосподарства на місяць становили 5510 грн. Одноденний раціон харчування однієї особи оцінюється в 90 гривень (у попередньому році – 80 гривень).

Чим саме харчуються середньостатистичні вінничани?

Найбільші витрати із всіх сукупних витрат на харчування йдуть на м’ясо і м’ясопродукти – 1203 грн (22%), хліб і хлібопродукти – 944 грн (17%), овочі (включаючи картоплю) – 721 грн (13%), молоко, сир і яйця – 710 грн (13%), олію та жири – 496 грн (9%), цукор та солодощі – 435 грн (8%), фрукти – 275 грн (5%), рибопродукти – 280 грн (5%) та безалкогольні напої – 207 грн (4%).

Однією особою вінницького домогосподарства у середньому за місяць споживалось:

* молока і молокопродуктів та масла ( в перерахунку на молоко ) – 19,4 кг;
* м’яса і м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо) – 5, 6 кг;
* хліба і хлібних продуктів – 9,4 кг;
* яєць – 21 штуки;
* овочів і баштанних (дині, кавуни) – 9,7 кг;
* картоплі – 7,3 кг;
* фруктів, ягід, горіхів, винограду – 3,4 кг;
* цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – 2,7 кг;
* риби і рибопродуктів – 1,6 кг;
* олії та інших рослинних жирів – 1,6 кг.

«У порівнянні з минулим роком домогосподарства області зменшили споживання яєць на 5%, картоплі – на 4%, молока і молокопродуктів – на 2%. Проте дещо збільшилось споживання м’яса і м’ясопродуктів – на 6%, цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – на 4%, овочів і баштанних – на 1%. Споживання риби і рибопродуктів, хліба і хлібних продуктів, олії та інших рослинних жирів та фруктів, ягід, горіхів, винограду залишилось на рівні минулого року», – повідомили в управлінні статистики.

У забезпеченні населення, особливо сільського, продуктами харчування значну роль відіграють особисті підсобні господарства. В них вироблено 70% спожитої в домогосподарствах картоплі, 47% – яєць, 34% – овочів і баштанних, 22% – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 12% – молока і молочних продуктів та 10% – м’яса і м’ясопродуктів.

«Проте слід відмітити, що у порівняні з минулим роком, надходження продукції з особистих підсобних господарств значно зменшилось: картоплі – на 19 %, яєць – на 16 %, овочів і баштанних – на 8 %, м’яса і м’ясопродуктів – на 6%., молока і молочних продуктів – на 5%», – йдеться у повідомленні.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці працюють психологи з сусідніх областей
Наступна публікаціяЗагиблих під час ракетного обстрілу Вінниці поховають коштом міського бюджету