Ракетний обстріл Вінниці, що розповідають постраждалі. Відео

Десятки людей загинули сьогодні, 14 липня, в середмісті Вінниці. Станом на 19:00 годину було відомо про 23 загиблих, серед яких три дитини. Ще 49 людей вважаються зниклими безвісти. В лікарнях в тяжкому стані знаходяться 34 людини, загалом постраждали понад сто вінничан.

Журналістам Vinnytsia Press Point, вдалось взяти інтерв’ю у лікарки знищеної вибухом лікарні «Нейромед» та пацієнткою і її донькою, які постраждали під час вибуху.

«Ми поїхали в «Нейромед», якраз пройшли обстеження, чекали знімки. І пролунав вибух. Ми сиділи біля вікна недалеко на дивані. Дитина зорієнтувалась швидко впала на підлогу, я за нею. Привалило, вогонь, дим, тріск, ми почали вставати, щоб не обгоріти, і почали йти, куди там можна було, через завали перебратися. Багато під завалами людей, ми хотіли їм допомогти, але не було сил, ми кликали на допомогу. Вийшли на вулицю, після того під’їхали рятувальники і швидка», – пригадує жінка, яка привезла на обстеження в клініку 16 річну доньку.

Жінка дозволила поспілкуватись з донькою, на запитання що вона пригадує дівчина розповіла, як вони дивом врятувались.

«Ми сиділи, це було звичайне відвідування лікарні. І тут, перед цим була сирена, а потім пролунав вибух. Якось реакція була швидша за мозок і ми впали на землю, за диван, місце, на якому ми тільки що сиділи, його вже не було просто…», – пригадує травмована дівчинка.

Травмовану лікарку невролога, яка саме вела приймання пацієнта, витягнув з під завалу пацієнт.

«Вела прийом і просто почула звук такий, як бах… і просто посипалось все. І потім, мене щось накрило, а зі мною був пацієнт, пацієнт встав, він був не травмований. Він встав, сказав, щоб вас підняти, треба підняти якусь штуку дерев’яну. Він її підняв і поміг мені через вікно вилізти. Там стояли машини вони всі горіли…», – розповідає жінка не стримуючи сліз.

Також журналісти нашого видання побували на місці подій. Кілька вулиць з вибитими шибками, біля поліцейського кордону б’ється в істериці жінка, яка когось розшукує. Її звичайно не пускають. З попелища виводять під руки молоду поліцейську, вона в шоці від побаченого, плаче схлипуючи. Постійно пролітають швидкі та автівки рятувальників, ще палає Будинок офіцерів.

Один з очевидців Дмитро, освітлювач, які саме монтував освітлення на сцені для благодійного концерту в Будинку офіцерів, розповідає:

«Я був на сцені, гупнуло, все затягнуло, було тяжко орієнтуватись, я пішов по бічних сходах, вибрався і вийшов з будинку», – каже він.

Чоловік з розсіченою до кістки рукою та посіченими ногами, ще пригадав, як допомагав когось виносити.

Після всього побаченого сьогодні у моєму рідному місті:

«Не можливо без емоцій оцінити черговий жахливий акт агресії росіян. Слів бракує… Безглузда, кривава орда, яка веде війну проти мирних міст, людей, дітей і хизується своїми злочинами не може лишатись не покараною, бо інакше — треба запитати, чи існує цивілізоване суспільство?», – редакторка Катерина Гуфельд.

Про реакцію на найвищому рівні повідомило в публікації Громадське.

Обстріл центру мирного міста, де не було військових об’єктів Президент України Володимир Зеленський назвав, відкритим терористичним актом.

«Це тероризм. Навмисне вбивство мирного населення з метою посіяти страх. росія є терористичною державою і має бути юридично визнана такою», — заявив Очільник МЗС України Дмитро Кулеба.

Посол США в Україні Бріджит Брінк запевнила, що її держава буде разом з Україною до перемоги у війні проти агресора.

«У той час, як міжнародні експерти зустрічаються сьогодні в Гаазі на Конференції з питань притягнення до відповідальності за воєнні злочини в Україні, росія вчиняє ще один жахливий напад, забираючи життя невинних цивільних у Вінниці. США разом з Україною, поки Україна не переможе жорстоку агресію росії», — написала Брінк.

Після цього спільну заяву оприлюднили головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та комісар з кризового регулювання Янез Ленарчич. Вони переконують, що винні у всіх воєнних злочинах в Україні будуть покарані.

«Це звірство у Вінниці є останнім у довгій низці жорстоких нападів, спрямованих проти мирних мешканців та громадянської інфраструктури… Буча, Маріуполь, Краматорськ, Кременчук, Слов’янськ, Часовий Яр, Харків, Одеса, а тепер і Вінниця — збройні сили росії та їхні маріонетки залишають кривавий слід по Україні. Тисячі мирних жителів уже вбито», — йдеться у заяві.

Завтра, 15 липня, у Вінницькій області оголошено день жалоби за загиблими внаслідок удару. У місті затримали понад 20 людей, яких перевіряють на причетність до коригування обстрілу.

Поліція у Вінниці розгорнула мобільний пункт для звернень громадян (вул. Замостянська, 37) та відкрила гарячі лінії для пошуку зниклих осіб. Якщо ваші рідні чи знайомі перебували у місці прильоту і не виходять на зв’язок, телефонуйте: 050-222-03-26 або 59-42-00.

 

 

 

Попередня публікаціяЗавтра у Вінниці День жалоби за загиблими
Наступна публікаціяУ Вінниці День жалоби