Переселенці з Харкова, Сєвєродонецька, Миколаєва та Одеси переїжджають у спокійніші міста в центрі України. Особливою популярністю користуються Полтава та Вінниця.

Про це йдеться в публікації порталу нерухомості zagorodna.com

 «Якщо до нас звернеться потенційний орендар із проханням знайти однокімнатну з хорошим ремонтом за 5-6 тис. грн на місяць у Полтаві, то доведеться добре пошукати», — розповідає рієлтор АН Portal Тарас Гусаренко.

Наразі ціни на оренду житла в обласному центрі на 20% вищі за довоєнні. Така сама ситуація і у Вінниці. Житло орендують біженці зі сходу та півдня країни, де йдуть активні бойові дії. А ось Кропивницький не має такої популярності, попри готовність власників квартир надавати знижки.

Як змінюється попит

У перші місяці війни кількість охочих орендувати квартиру у Вінниці перевищувала пропозицію.

«Люди погоджувалися на усі умови. Наприклад, готові були платити за житло, яке коштувало 4,5 тис. грн на місяць, удвічі дорожче — 7–8 тис. грн», — розповідає директор АН Діамант Наталія Ящишина.

Така сама ситуація спостерігається у Полтаві, де деякі орендарі встановили київські ціни. Наприклад, за одну з хорошим ремонтом просять 8-10 тис. грн на місяць. А от у Кропивницькому оренда дорожчала лише на чверть — ажіотажного попиту не спостерігалося навіть під час війни.

На п’ятому місяці вторгнення Росії в Україну ситуація не дуже змінилася. Якщо багато переселенців виїхало зі Львова, то залишати Полтаву орендарі не поспішають.

“У місті й до війни не було великої пропозиції квартир в оренду, а зараз хороший варіант знайти складніше”, – говорить полтавський рієлтор Євген Медвідь.

З Вінниці, каже директор місцевого агентства нерухомості Стиль Естейт Володимир Яцуба, переселенці не поспішають їхати.

«У нашому місті дешевше, ніж у Тернополі чи Львові, а саме місто комфортне для проживання», — каже він.

Рієлторка з АН Діамант додає, що у місті багато переселенців із Харкова та Маріуполя, а от кияни повернулися додому.

У Кропивницькому вільних квартир багато, визнає голова місцевого осередку Асоціації спеціалістів з нерухомості Володимир Доленко. «У нашому місті винаймають квартири переселенці з Харкова та Запоріжжя, але вони їдуть. Багато хто повертається додому», — каже він.

Що з цінами

У Полтаві квартир, що мало здаються, з хорошим ремонтом, тому вони обходяться недешево. Наприклад, однокімнатна квартира в новобудові може коштувати 8-8,5 тис. грн, а двійка — 10 тис. грн на місяць, каже Медвідь. Це можна порівняти з цінами на оренду в Києві. Знайти варіанти дешевше, як свідчать оголошення на спеціалізованих сайтах нерухомості, майже нереально. За 7,5 тис. грн здається однокімнатна у Шевченківському районі міста загальною площею 33 кв. м з меблями, плиткою та сантехнікою у ванній часів СРСР.

У Вінниці багато варіантів дешевше. Однокімнатну квартиру в наближеному до центру міста районі можна орендувати за 5,5-6 тис. грн., а двокімнатну квартиру – за 7-8 тис. грн. на місяць без урахування комунальних послуг. Яцуба розповідає, що нещодавно брав участь в угоді, коли сім’я із шести осіб з Харкова орендувала велику за площею двійку за 8 тис. грн на місяць. Хоча могли б за ці кошти зняти трикімнатну.

“Всі шукають житло меншої площі, оскільки мають намір економити на опаленні в зимовий період”, – говорить він.

У Кропивницькому, розповідає Доленко, однокімнатну квартиру можна винайняти за 3,5 тис. грн, двійку — за 5 тис. грн на місяць.

«Всі села у радіусі 30 км від міста заповнені переселенцями. Багато хто винаймає кілька кімнат у будинку за 4 тис. грн на місяць», — додає Доленко. 

У середньому орендарі укладають договори на оренду житла на три-чотири місяці, чи вони продовжуватимуть угоду — залежить від ситуації на фронті. Багато хто сидить «на валізах» і готовий повернутися додому відразу ж після закінчення бойових дій, зазначає експерт.

Попередня публікаціяЗавтра у Вінниці відбудеться благодійний концерт інді-рок-гурту КІМНАТА ГРЕТХЕН
Наступна публікаціяМайже два десятки загиблих у Вінниці, серед жертв ракетного обстрілу Вінниці є маленька дитина