Найчастіше на хворобу Лайма можна захворіти від укусу зараженого кліща. Саме на теплу пору року припадає їх активізація. Вінничан закликають бути обережними та уважними.

Укус кліща – не лише неприємне відчуття, а й велика небезпека. Він може спровокувати ряд небезпечних хвороб серед яких: кліщовий вірусний енцефаліт, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, Крим-Конго геморагічна гарячка, геморагічна гарячка з нирковим синдромом, туляремія, хвороба Лайма та інші.

За півроку у Вінниці виявили 10 випадків хвороби Лайма, основними симптомами якої є:

Головний біль

Млявість

Ломота в тілі

На місці укусу з’являється почервоніння різних відтінків, будь-якої форми, завбільшки з 5-гривнему монету. Воно поступово збільшується у розмірах, при цьому не свербить, не буває гарячим та не болить.

Єдиний способі вберегти себе від хвороби Лайма – не дати кліщу себе вкусити. Для цього потрібно:

Використовувати репеленти (засоби проти кліщів) згідно з інструкцією.

Одягати в парк одяг з довгим рукавом, закрите взуття, шкарпетки.

Під час прогулянки старатись не заходити у траву.

Ретельно оглядати себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща неможливо: він рухається невідчутно, кусаючи виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.

Обов’язково після повернення додому провести ретельний огляд тих, хто з вами гуляв. Особливу увагу потрібно приділити дітям та домашнім улюбленцям. Найкраще це зробити в білій ванні з хорошим освітленням. Варто ретельно обстежити своє тіло за схемою: край шкарпеток, підколінна впадина, лінія трусів знизу і зверху, лінія бюстгальтеру знизу і зверху, лінія волосяної частини голови, за вухами та провести по волоссі наостанок. Кліщ повзе знизу вверх і відпадає, якщо не знайде місце для прикріплення.

Випрати і попрасувати одяг. Не лишати такий одяг біля ліжка і не лягати спати в ньому.

Перевірити речі, які брали на прогулянку: підстилки, сумки.

Якщо кліщ все-таки вкусив, потрібно:

Якщо неподалік є травмпункт – звернутись туди. Вам допоможуть правильно витягнути кліща та проконсультують щодо подальших дій.

Якщо поруч немає лікаря, використовуйте спеціальний пристрій для видалення кліща. Його можна придбати у ветеринарних аптеках («кліщосмик»). Притисніть пристрій до шкіри, захопіть кліща у щілину, обережно розхитайте з боку в бік і викрутіть у зручний бік без ривка. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо він відірвався, то можна видалити залишки стерильною голкою як занозу, але також вважається, що хоботок може вийти сам.

Після видалення кліща ранку потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом і теж обробити.

За подальшими вказівками зверніться до лікаря. Не потрібно самостійно здавати аналізи чи приймати антибіотики.

Спостерігайте за місцем укусу на появу еритеми. Пляма з’являється через 2-30 днів не лише у місці укусу, але й в іншому місці. При її появі негайно звернутися до лікаря.

«Якщо після укусу на тілі з’являється червона пляма, а також головний біль, млявість та ломота в тілі, потрібно одразу ж звертатись до сімейного лікаря, оскільки це може свідчити про першу стадію хвороби Лайма, – каже директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш. – Ми закликаємо вінничан бути уважними та при перших же ознаках хвороби звертатись до лікаря».

Попередня публікаціяМедицина, культура, освіта, екологія: Фонд «МХП – Громаді» прозвітував про свої досягнення
Наступна публікаціяНа Вінниччині прощатимуться з загиблим захисником Олександром Мельником